Задаването на Сократови въпроси

Свързани новини

03.04.2024 17:37

Задаването на Сократови въпроси може да успокои ирационалните ви мисли

Видян 360 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понякога в ума ви се появяват ирационални мисли, които ви карат да се притеснявате или дори да сте на ръба на паническа атака?

Това, което може да успокои нервите ви, е да си зададете поредица от въпроси, които оспорват легитимността и перспективата на тези тревожни мисли - този процес е известен като Сократово питане. Наречен на името на Сократ, влиятелен гръцки философ, известен с това, че задава въпроси на другите, за да им помогне да усъвършенстват мисленето си и да се доближат до истината, това е често срещана техника, която терапевтите преподават на пациентите в когнитивно-поведенческата терапия.

Преструктурирането на начина на мислене е важно, защото "силното влияние, което вашите мисли оказват върху емоциите ви, се дължи на това, че вярвате в мислите, а не защото те непременно са верни", казва по електронната поща д-р Даниел Р. Стрънк, професор по психология в Държавния университет на Охайо.


"Така че, ако си позволим да вярваме в неща, които не са напълно верни, това прави емоционалния ни живот по-труден", добавя той.


Въпреки че Сократовото разпитване е инструмент, използван в CBT, не е необходимо да имате терапевт, за да го практикувате и да се възползвате от него - но професионалистът може да бъде полезен за работата по проблемите и постигането на целите по начин, който е труден за много хора да направят сами, каза по електронната поща д-р Джеймс Овърхолсър, клиничен психолог и професор по депресия и самоубийства в Case Western Reserve University в Кливланд.


Ето как да преминете през някои въпроси, които често се използват в сократическия метод. Въпросите и формулировките могат да варират в зависимост от ресурса, терапевта или опита на пациента, казват експертите, но целта е една и съща.


Преразглеждане на личните ви възприятия


Урокът от Сократовите разпити не предполага, че емоционалното разстройство е единствено или винаги резултат от неточна гледна точка - само че тази предубеденост може да засили и да допринесе за разстройството, според Strunk.


Индивидуалната субективност е причината двама души, които преживяват едно и също предизвикателство, да имат различни емоционални преживявания и реакции - единият може да се чувства негативно и победен, докато другият възприема ситуацията като възможност за личностно израстване или проява на благосклонност.


Когато искате да приложите Сократовото допитване към притеснителни мисли или убеждения, започнете, като запишете мисълта.


 Може би се притеснявате, че ще се засрамите или ще се провалите по някакъв начин по време на предстоящата си презентация в работата.


За да разберете по-добре мисълта и убежденията, които стоят в основата ѝ, попитайте се какво е толкова притеснително в този сценарий - казва Стрънк. Може би си мислите, че хората ще ви сметнат за некомпетентни или че ще ви уволнят.


След това помислете за първия въпрос: Какви са доказателствата за или против тази мисъл?


Изследванията показват, че хората с психични проблеми обикновено имат определени предразсъдъци и неточности в начина си на мислене, каза Стрънк - тези с депресия например могат да възприемат събитията по прекалено негативен начин, а хората с тревожност често виждат заплахите като по-вероятни и по-катастрофални, отколкото биха били в действителност.


"В CBT клиентите научават, че мислите им в моменти на силна емоция са доста важни", казва Strunk. "Като се научат да разпознават тези мисли и да ги подлагат на внимателен контрол, клиентите усвояват много важна стратегия за справяне с негативните емоции: да преценяват ситуацията точно, вместо да приемат без съмнение първоначалните си възгледи в разгара на момента."


Спомнете си колко често преди са уволнявани хора заради лоши презентации. Може да помислите какви положителни отзиви са давали вашият шеф или колеги за вашия принос в миналото или дори за начините, по които са реагирали на вашите грешки.


Може да си кажете: "Моите колеги знаят, че имам положителен принос в работата по много начини. През последното тримесечие получих добра оценка на представянето, а Сали току-що ми благодари, че й помогнах толкова много със сметката на Джоунс миналата седмица", казва Стрънк. "Помага да бъдете конкретни и да изложите силни аргументи. Искате да потърсите доказателства, които биха ви убедили, дори когато сте най-притеснени от негативните си възгледи."


Практикувайте редовно въпросите на Сократ



Други често срещани въпроси на Сократ могат да включват следното, въпреки че някои от тях могат да бъдат съобразени с опита на пациента:
● Дали тази мисъл се основава на факти или на чувства?
● Дали правя прибързани заключения или прибягвам до най-лошия сценарий?
● Възможно ли е да тълкувам погрешно доказателствата? Правя ли някакви предположения?
● Ако погледна по-позитивно на тази ситуация, с какво тя е по-различна?
● Ще има ли значение това след една година? След пет години?
● Възможно ли е други хора да имат различни тълкувания на тази ситуация?



Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион