Втечненият природен газ

Свързани новини

18.11.2023 07:11

Втечненият природен газ е по-лош за климата от въглищата: Проучване

Видян 13173 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Втечненият природен газ (ВПГ), който Германия все по-често използва за справяне с енергийната криза след спирането на доставките на руски газ, може да се окаже много по-лош за околната среда от изгарянето на въглища, съобщи Welt, позовавайки се на най-новото американско проучване.

Преди конфликта в Украйна най-голямата икономика в ЕС задоволяваше до 40% от нуждите си с газ от Русия. Миналата година обаче Берлин намали зависимостта си от руската енергия, като я замени с внос на втечнен природен газ (LNG) - по-специално от САЩ - който се превърна в основен източник на горивото за страната.

"При всички разглеждани сценарии общите емисии на парникови газове от втечнен природен газ са по-големи от тези от въглища, като варират от 24% до 274% повече", казва авторът на проучването, изследователят на метана Робърт У. Хауарт от университета Корнел.

Той определя като причина за екологичните щети изтичането на метан във веригата за доставки на ВПГ, която включва различни етапи от фракинга и втечняването до транспортирането на свръхохладения газ по море и производството на електроенергия. Метанът е особено агресивен парников газ.


В изследването се посочва, че емисиите от втечнен природен газ само по време на транспортирането са поне с 24% по-високи от тези при изгарянето на конвенционални въглища, дори ако се използват най-модерните плавателни съдове и най-кратките маршрути на корабоплаване.

"При всички разглеждани сценарии, при всички видове танкери, използвани за транспортиране на ВПГ, емисиите на метан надвишават емисиите на въглероден диоксид от крайното изгаряне на ВПГ", се отбелязва в проучването.

Според неотдавнашна статия в The New Yorker данните от проучването са показателни за погрешната политика на президента на САЩ Джо Байдън по отношение на климата, тъй като американските мощности за износ на втечнен природен газ се разширяват значително на фона на повишеното търсене от страните от ЕС, което противоречи на целите на американското правителство за опазване на климата.

Някои германски политици по-рано посочиха Вашингтон като бенефициент на саботажа на газопроводите "Северен поток", които бяха изградени, за да снабдяват Германия и други страни от ЕС с евтин природен газ от Русия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.11.2023 11:30

    Колежке, зависи кой има по голямо лоби, демек, кой е платил повече. Атомните центлали от опасни и вредни изведнъж станаха зелени, двигателите с вътрешно горене от началото на миналия век бяха революционни, сега са вредни.Електромобилите сега са бъдещето, но като дойде времето да се унищожават батериите им ще станат много опасни. Всичко е психоатака на човешкия мозък.Целта е като се родиш да те изсмучат колкото могат и след това да живееш колкото се може помалко и друг да се роди и да поеме хомота.

  • 001 geri93 20.11.2023 13:53

    Не съм съгласна с твърдението, че втечнения природен газ е по-лош за климата от въглищата. Всъщност е точно обратното - въглищата увеличават вредните емисии, киселинните дъждове и водят до ефектът на глобалното затопляне. Природния газ е най-чистата енергия

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все