МС

Свързани новини

12.06.2023 16:27

Всичките 28 губернатори хвърлиха оставки

Видян 2704 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Абсолютно всички 28 областни управители у нас, назначени от кабинета на Донев напуснаха постовете си. От пресцентъра на МС определиха масовите заявления като "безпрецедентна акция", която "поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт".


Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев обясни, че вече е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите на 2 април 2023 г., които на територията на най-голямата област в България са преминали без инциденти. „От 6 юни има ново избрано коалиционно правителство и политическата отговорност се носи само от това правителство и назначените от него хора”, се казва още в мотивите му.


„Моля на първото за тази седмица заседание на МС да внесете и приемете оставката ми”, настоя на свой ред областният управител на Пазарджик Трендафил Величков. „Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес. За повече от 20 г. обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип. Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите, в които вярвам, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са”, пише в мотивите си той.


От МС уточниха, че своевременно ще бъде взето решение във връзка с всяко едно от подадените заявления, като дотогава всички губернатори и заместниците им са длъжни да изпълняват функциите си.


Само ден по-рано новият премиер Николай Денков от ПП/ДБ обяви пред БНТ, че “няма да позволи назначения на квотен принцип” при избора на нови областни управители и зам.-министри. Той подчерта, че и в двата случая се търсят специалисти, като добави, че кандидатурите им все пак ще минат и одобрението на Мария Габриел, „защото след 9 месеца тя ще стане премиер и трябва да работи с тези хора”. В същото време Денков скочи в задочен сблъсък с бившите управляващи.


“Освобождаването на зам.-министрите от служебния кабинет е саботаж”, заяви той.  Всъщност, те спазиха нормалната европейска практика и подадоха оставки, както е редно.


Напомняне, че самият експемиер Гълъб Донев коментира по-рано, че “не е очаквал двете най-големи коалиции (ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ) да нямат кадри за втория ешелон на властта”.


Както 19’ писа, практиката предишното правителство да освободи зам.-министрите си, за да може новото да назначи своите си партийци, е норма за администрацията в цял свят. На този фон лидерите на ПП/ДБ са отнели думата на министрите си да избират своите заместници и дори пиарите си, които изпъкнаха с гафове още от първите дни. В духа на соц. традициите те им се спускат. Единственото изключение, което потвърждава правилото е Асен Василев, който сам избра своите в МФ, но той пък е съпредседател на партия в коалицията.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци