Военният бюджет на Германия за 2025 г. е под целите на НАТО за разходи за отбрана

Свързани новини

11.03.2024 16:12

Военният бюджет на Германия за 2025 г. е под целите на НАТО за разходи за отбрана: Bild

Видян 982 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сегашният военен бюджет на Германия за 2025 г. е под целите на НАТО за разходи за отбрана, съобщи вестник Bild, позовавайки се на източници от Министерството на отбраната. Членовете на блока се ангажират да изразходват 2% от БВП за отбрана годишно.

Берлин не успя да постигне целта за разходите за отбрана през 2022 г. и 2023 г., но според съобщенията планира да постигне целта в някакъв момент тази година. Въпреки това, според Bild, изглежда, че ще пропусне отново следващата година. Сегашният бюджет за отбрана за 2025 г. възлиза на 52 млрд. евро (56,9 млрд. долара), но тези средства ще бъдат почти изцяло погълнати от оперативни разходи като заплати на войниците, отопление на казармите, ремонт на съществуващите оръжия и т.н., се отбелязва в доклада.

По този начин, след като за инвестиции в нови оръжия остават само 500 млн. евро, списъкът с планирани проекти на Бундесвера ще бъде с недостатъчно финансиране. Такива проекти включват разполагането на бригада на Бундесвера в Литва и придобиването на нови бойни самолети Eurofighter Tranche 5, се отбелязва в доклада. Според изчисленията на Bild бюджетът за отбрана ще трябва да бъде увеличен с до 6 млрд. евро, за да може Германия да финансира тези и други проекти, както и да постигне целта за разходите на НАТО през следващата година.


Според информацията министърът на отбраната Борис Писториус вече е информирал канцлера Олаф Шолц за ситуацията, като същевременно е започнал обсъждания с Министерството на финансите относно начините за увеличаване на бюджета на Бундесвера.


Съобщава се обаче, че досега разговорите са били безрезултатни. Миналата седмица министърът на финансите Кристиан Линднер според съобщенията е информирал колегите си, че определените по-рано бюджетни тавани все още са в сила и че министерствата на Германия трябва да представят бюджетните си планове въз основа на отпуснатите суми до 19 април.

Според информацията Линднер е предложил да финансира допълнителните разходи за отбрана чрез съкращаване на социалните услуги, но според източниците на Bild Шолц е дал ясно да се разбере, че целта за разходите за отбрана на НАТО трябва да бъде постигната без съкращения в социалната сфера.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден подчертава важността на оригиналността

Днешният ден подчертава важността на оригиналността,