Свързани новини

06.01.2020 18:21

Водна криза и в Шумен, БСП бие аларма

Видян 2048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



БСП започва политически консултации с останалите партии в Шумен за свикване на извънредна сесия по проблемите на водата, заяви лидерът на шуменските социалисти Веселин Пенчев на традиционната новогодишна пресконференция на партията, предаде radian.bg.

Проблемите във водния сектор са изключително тежки в цялата страна, включително в Шумен, а към момента ние нямаме никакво решение на този проблем, каза Пенчев. Той припомни, че въпреки решението на предходния общински съвет да се проведе специална сесия за ситуацията във ВиК – Шумен, такова заседание така и не беше свикано за цяла година.

Проблемите на ВиК непрекъснато бяха замитани, въпреки че ние и други групи цял мандат поставяхме въпроси и искахме да се вземат решения, коментира председателят на БСП. Според него, кризата с водата вече е на вратата ни, затова общинският съвет трябва да проведе извънредна сесия, на която да намери възможни решения.  Длъжни сме да дадем ясни отговори на гражданите за случващото се с водата, въпреки че и ние нямаме яснота докъде са стигнали процедурите по изграждането на пречиствателната станция и водопровода, на какъв етап е проектът и какво става със съфинансирането от страна на ВиК, каза Веселин Пенчев.

Новият политически сезон в парламента ще започне с внасяне на вот на недоверие от БСП по темата за водите и отпадъците, и Шумен ще има специално място в този дебат, каза народният представител Иван Иванов пред журналисти. Много населени места, в това число и Шумен, са заплашени от водна криза, затова в парламента предстои сериозна дискусия по темата екология, коментира депутатът. Той подчерта, че ще засили парламентарния си контрол за водата на Шумен и ще постави редица конкертни въпроси на ресорните министри. „Ще продължа да питам за язовир Тича и за състоянието на ВиК, за какво ще се използва малкото останала водя в язовира, ще има ли санитарно охранителна зона и не на последно място – защо до този момент държавата не дала нито лев за оздравяване на ВиК – Шумен, за което се говореше, че ще се отпуснат 5 милиона лева“, каза народният представител.

И той, и Веселин Пенчев определиха водата и отпадъците като най-сериозните проблеми през новата година.  Извън тези теми, лидерът на БСП изрази надежда, че местните управляващи от ГЕРБ ще преосмислят начина на управление на община Шумен и най-вече вземането на решения по важни въпроси. „Четири години алармирахме, че няма прозрачност в управлението и липсва диалог по най-големите проблеми. Очаквам, че изборните резултати и победата само със 72 гласа ще бъде синя или червена лампа за управляващите. За съжаление, засега виждам, че те не се променят, но затова пък общинският съвет започна да спира някои от решенията“, коментира Веселин Пенчев.

Попитан дали съветниците имат информация за съкращенията в общината, лидерът на БСП заяви, че тези съкращения се правят без да е утврърден щатът на администрацията и това е твърде притеснително. Щатът може да се оптимизира само с решение на общинския съвет, а такова няма, посочи Пенчев и допълни: Според нас, това се случва на безпринципна основа. Общинските съветници не са информирани на какво основание са прекратени трудовите договори на освободените служители, каза председателят на БСП. Той допълни, че щатът на администрацията се гласува на сесия заедно с бюджета, а тази година бюджетът няма да се гледа през януари, тъй като проектът още не е публикуван на сайта на общината.

Веселин Пенчев и Иван Иванов честитиха на шуменци новата година и почерпиха журналистите с традиционна баница с късмети.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни