Свързани новини

07.06.2010 13:01

ВКС ще се произнесе по делото “Борилски” до месец

Видян 1683 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата поиска Върховният касационен съд да потвърди присъдите от Великотърновския апелативен съд по делото “Борилски”.


Георги Желязков получи тогава 17 години затвор, а Стоян Стоичков-19 години затвор. Според държавното обвинение присъдите на апелативните съдии във Велико Търново са справедливи и трябва да бъдат потвърдени от ВКС. Частното обвинение поиска доживотен затвор за двамата обвинени като се позова на особено жестокия начин, по който е извършено престъплението. Според обвинителите единственото реално смекчаващо вината обстоятелство и за Георги Желязков, и за Стоян Стоичков е тяхната младост. Въпреки това, според частните обвинители, това не е достатъчно. Те отрекоха като смекчаващи вината обстоятелства това, че Стоян Стоичков е станал баща, както и това, че той не е имал собствен мотив за извършване на престъплението. Размерът на наказанието, според ищците, няма да действа превантивно върху обществото. Според частното обвинение, ако се потвърдят присъдите на Желязков и Стоичков, те ще излязат реално след 10 – 12 години. Защитниците на двамата оборваха обвинителния акт. Ина Лулчева обясни пред върховните съдии, че не помни за последните 25 години да е имало такъв натиск, по което и да е било дело. Тя заяви в залата, че в защитата през цялото време се е създавало усещането, че по това дело се прилага презумпцията за виновност, а не за невинност. По думите й, сякаш двамата младежи са били осъдени, защото не са успели да докажат, че са невинни. Според адвокатите, мотивите на магистратите във Велико Търново са уникални и безпрецедентни. Те според адвокат Лулчева, почиват изцяло на предположение. Съдът сам е трябвало да установи факти по делото и така се безпристрастността и обективността му се поставят под съмнение, обясни защитата. В обвинителния акт, според тях има множество пропуски като този, че не е посочено кой удар от кого е нанесен, например. Няма описание на това какво се е случило по време на убийството. Съдът, според адвокатите, е направил и недопустимо игнориране на съдебно–медицинска експертиза. Няма протокол, с който да се описва взимането на проби за ДНК от двамата подсъдими. Адвокат Юлиян Георгиев заяви пред върховните съдии, че магистратите във Велико Търново са надхвърлили своите функции и правомощия. Той коментира в съдебната зала на ВКС, че счита, че във Велико Търново не са били изправени пред справедлив съд. Прокурорът по делото Атанас Гербев защити изготвения обвинителен акт, както и решението на апелативния съд във Велико Търново. Той коментира, че мотивите на магистратите не са производни, а се основават на събраните до този момент факти. Той обясни, че за първи път от началото на делото адвокатите оборват обвинителния акт, а досега не го е правила. След заседанието прокурор Габрев коментира: “Ако сега се върне делото ще минат още 2 – 3 години и по този начин 14 – 15 години двамата няма да са получили наказание. Всички съдебни инстанции потвърждават, че изискванията на закона са спазени и че няма натиск по делото от френска страна”. ВКС ще се произнесе по делото до 1 месец.
Делото бе образувано по жалби на двамата подсъдими Георги Желязков и Стоян Стоичков, по жалба на частния обвинител и граждански ищец Иванка Въчева, майка на Борилски, и по протест на Великотърновската апелативна прокуратура. Прокуратурата иска доживотен затвор за двамата подсъдими. Иванка Въчева също иска доживотен затвор за подсъдимите, както и да се уважи гражданския й иск до 400 000 лв. Георги Желязков обжалва присъдата си като явно несправедлива и иска отмяната й и връщане на делото за ново разглеждане на апелативния съд поради нарушения на процесуалния и материалния закон, както и преразглеждане в частта на гражданския иск. Стоян Стоичков иска да бъде оневинен и оправдан, иска и отхвърляне на постановения граждански иск от втората инстанция. Ако обаче съдът счете, че са налице доказателства за участието му в извършеното престъпление, иска значително намаляване на размера на наложеното наказание.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион