Проруските войски изстрелват снаряд  по посока на Сивиеродонецк. Снимка: Александър Ермоченко/Reuters

Свързани новини

27.05.2022 09:45

Висш съветник на Зеленский призна загубата на Лиман - основна украинска крепост в Донбас

Видян 2108 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските войски са превзели град Лиман в северната част на Донецка област, съобщи правителството в Киев в четвъртък вечерта. Съобщава се, че украинските сили са се изтеглили на запад-югозапад към Славянск.




"Загубихме град Лиман", призна Алексей Арестович, ключов съветник на украинския президент Владимир Зеленский, в живо предаване в четвъртък.




Макар че Арестович цитира "непотвърдени съобщения", руският военен кореспондент Александър Коц скоро след това публикува видеоклип на руски войски в града с надпис "Лиман е наш" Украинските войски "избягаха" на запад и югозапад, допълни Коц, като прикриваха отстъплението си с артилерийски огън.


 


 


Щурмът на Лиман продължава по-малко от седмица, като руските сили влизат в града на 23 май. По каналите на Telegram се появиха непотвърдени съобщения, че до 500 украински войници са се предали. В сряда три четвърти от Лиман бяха под руски контрол, а останалите украински войски укрепваха индустриалната зона в югозападния край на града.


 


 


Новината за украинското поражение при Лиман идва на фона на продължаващото настъпление на руските сили от Попасная, което заплашва да откъсне напълно хиляди верни на Киев войски в Северодонецко-Лисичанския джоб.



Лиман е сред първите градове в Донецка област, които бяха превзети от противници на правителството в Киев, след преврата на Майдана през 2014 г. Украинските антитерористични сили го превзеха в началото на юни същата година и използваха позициите си, за да обсадят Славянск, където сепаратистката милиция се задържа още един месец.



   Снимка: Ройтерс


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв