Свързани новини

17.02.2021 12:13

Ветото не мина: ГЕРБ създаде независимия разследващ прокурор

Видян 1786 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Народното събрание отхвърли президентското вето върху поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), чрез които бе въведена фигурата на специалния разследващ прокурор.  Целта е да се създаде възможност да се разследва обективно и независимо цялото ръководство на прокуратурата.
Главният прокурор Иван Гешев казва, че такъв проблем не съществува и че е почти невъзможно да извърши престъпление по служба. Съветът на Европа, който настоява от повече от десетилетие за тези промени, твърди, че българската реформа няма да свърши работа, защото е непълна. Адвокатурата твърди същото, а Висшият съдебен съвет клони към аргументите на главния прокурор. ГЕРБ се оправдава, че за пълна реформа е нужна промяна в конституцията, която не може да се случи сега. Партията отказа да подложи на обществено обсъждане промените в НПК, въпреки сериозния интерес към темата.
Преди седмица президентът наложи вето върху поправките в закона. Според него действията на специалния прокурор, който ще разследва главния прокурор, също не подлежат на йерархичен контрол. Така се създава още един недосегаем магистрат, който може да оказва огромно влияние върху системата, твърди държавният глава. Румен Радев се солидаризира и с крититиките на Съвета на Европа, че реформата "не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник".
В края на 2019 година премиерът Бойко Борисов гарантира, че България ще изпълни всички препоръки на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.02.2021 12:31

    Управляващото мнизонство в НС наистина използва гумените си глави единствено за печати по заповед от началника и за това си определят непрекъснато все по-големи и големи заплати, бонуси и привилегии!? Български абсурд....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни