"Това е стандартен компонент, който няма нищо общо с ядрените оръжия. Русия знае това, но умишлено се опитва да дезинформира", пише в изявление на Министерството на отбраната.

Свързани новини

23.03.2023 11:07

Великобритания: Русия умишлено дезинформира за снарядите с обеднен уран

Видян 587 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия умишлено се опитва да разпространи дезинформация за снарядите с обеднен уран, заявиха от британското министерство на отбраната, предаде Sky News.

Вчера британският зам.-министър на отбраната Анабел Голди обяви, че Обединеното кралство ще изпрати в Украйна бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. Tя поясни, че тези снаряди са много ефективни срещу модерни танкове и бронирани машини.

Руският президент Владимир Путин реагира с думите, че "ще трябва да отговори на колективния Запад", който е започнал да използва оръжия с ядрен компонент.


"Днес стана известно, че Великобритания, през устата на заместник-началника на Министерството на отбраната на тази страна, обяви не само доставката на танкове за Украйна, но и снаряди с комбиниран уран", каза Путин.


Днес от британското министерство на отбраната заявиха, че армията им използва този материал в снарядите си от десетилетия.

"Това е стандартен компонент, който няма нищо общо с ядрените оръжия. Русия знае това, но умишлено се опитва да дезинформира", пише в изявление на Министерството на отбраната.

Няма никакви причини да се говори за ядрена ескалация. Единствената държава в света, която повдига ядрени теми, е Русия. Няма никаква опасност за Русия, тук става дума само за подпомагане на Украйна да се защити, заяви по-късно днес британският външен министър Джеймс Клевърли.

"Важно е да се уверим, че за всеки е ясно, че само защото думата "уран" е част от името на тези боеприпаси, те са ядрени. Става въпрос за чисто стандартни боеприпаси", поясни Клевърли.

Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв