Свързани новини

02.09.2014 16:04

Вдигат тока с 18%

Видян 1193 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Енергото в Югоизточна България поиска увеличение на тока със средно 17,9% от 1 октомври. Заявлението вече е внесено в ДКЕВР. При подобен ръст дневната тарифа би станала 18 стотинки, а нощната - 11 стотинки, изчислиха от бТВ.


Целта на корекцията била да се гарантира модернизацията на мрежата. Другите две дружества още не са отправили предложенията си, но се очаква и техните претенции да бъдат подобни.


„Искането на EVN е базирано само на техните претенции. Те са насочени към пълненето на собствения им джоб“, възмути се в интервю за БГНЕС членът на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков.


"Те искат да увеличат незнайно защо технологичните разходи от 8%, които им определихме, на 10%. Разходите на крайния потребител, които бяхме определили на 2%, в предложението на EVN се качват на 5%. Защо трябва да се вдигат от 2% на 5%? За да лапнат още 3%! Всички икономии, които ще се получат ще отидат в техния джоб“, коментира Божков. „Ако им увеличим технологичните разходи, ще им увеличим икономиите", разясни той.


На всичкото отгоре ДКЕВР трябва да компенсира 93 млн. лв. Досега тези пари идваха от 20% такса върху ВЕИ. Тя обаче  беше отменена от Конституционния съд по искане на президента, заради което регулаторът предвижда още около 5-6 % повишение на цената електроенергията. Това увеличение трябва да се прибави към претенциите на EVN и тогава токът ще скочи с 24%. „Това е непоносимо за крайния потребител", категоричен бе експертът.


Твърдото решение на ДКЕВР да не допусне подобно обирджийство на българите е причината за рокадите в регулатора от миналата седмица. Както 19' вече разкри, ЕРП-тата се опитват да кадруват там, за могат безпрепятствено да пълнят джобовете си за сметка на крайния потребител.


Припомняме, че през последната година независимият орган нанесе няколко тежки удара по монополистите от ЕРП-тата, по производителите на зелена енергия и по американските централи в Марица-Изток. В тази връзка президентът Плевнелиев проведе документирана тайна лобистка среща с директора на EVN във Виена, обжалва пред Конституционния съд актовете за ВЕИ и ТЕЦ-овете, чиято енергия се изкупува пъти по-скъпо от останалата и вдига цените за населението. Шеф на асоциацията на ВЕИ е шефът на кръг Агнешки главички и политически бащша на олигарха Прокопиев и Плевнелиев – Никола Николов, а Каолин на Прокопиев е основен доставчик на Мариците, докато медиите от групата Капитал са главен лобист на ЕРП-тата, ВЕИ-тата и американските ТЕЦ-ове. 


"Как няма да искат да ни сменят? Това са истинските причини. Става дума за много пари“, разкри Божков вчера.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци