Свързани новини

28.05.2014 09:30

Вдигат пенсиите от 1 юли

Видян 1611 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С 2,7% ще бъдат осъвременени пенсиите от 1 юли 2014 г., реши Надзорният съвет на НОИ вчера. Актуализацията е следствие от  Швейцарското правило, което бе заложено в бюджета за 2014 г. 

Първоначалните сметки на премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов показваха, че ръстът на пенсиите според този механизъм трябваше да бъде 1,5%.  Според последните резултати обаче актуализацията се оказва по-голяма – в размер на 2,7%.

Припомняме, че при Швейцарското правило увеличението не се изчислява на база инфлация, а се влияе от промените в осигурителния доход. Така парите за  възрастните хора се повишават дори, когато няма отчетено покачване на цените на основните стоки. Преди механизмът се определяше единствено от коефициента на инфлацията. Ако такава няма, пенсиите оставаха замразени,  докато доходите на останалите хора растяха. Нещо повече, старият механизъм даваше възможност за намаляване сумите при дефлация.

Увеличението, което ще получат пенсионерите от 1 юли, представлява процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

За 2013 г. отчетеният от НСИ средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени е 0,4 на сто, а нарастването на осигурителния доход е с 5,0 на сто, обясниха от НОИ.

Правилото включва увеличение с 50% от ръста на дохода и 50% от ръста на инфлацията.

Пенсионерите, които желаят да получат заверено копие от разпореждането си, могат да го поискат лично или чрез упълномощено лице на място в съответното Териториално поделение на НОИ или в негов филиал след 1 юли 2014 г.

Сроковете за обжалване на този административен акт ще се определят в зависимост от датата на връчването му. На вчерашното заседание Надзорният съвет на НОИ утвърди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, който от 1 юли
2014 г. се увеличава от 110 лв. на 113 лв. Първоначалните изчисления показваха, че повишението ще бъде с 4,50 лв. 2,2 млн. пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си по швейцарското правило.


Припомняме, че тъй като бюджтът е социално ориентиран в него са предвидени 240 млн. лв. повече приходи за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г. Над 8 млрд. лева са парите, заложени за пенсии.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес можете да продадете дори хладилник на ескимос

Днес можете да продадете дори хладилник на ескимос,