Министърът по въпросите на жилищната политика Оливие Клайн обяви в ефира на тв BFM, че е възможно да бъде обявено извънредно положение. Президентът Макрон напусна предсрочно заседанието на Европейския съвет в Брюксел, за да се включи в заседанието на правителството в Париж.

Свързани новини

01.07.2023 08:05

Във Франция обсъждат въвеждане на извънредно положение

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във Франция имаше безредици за трета поредна нощ, след като 17-годишен младеж от алжирски произход бе застрелян от полицай, предаде ДПА, съобщи БТА. Безредици във връзка със смъртта на младежа имаше в региона на Париж, в други френски градове и дори в Белгия.

Арестувани са най-малко 420 души, от които 242 в района на Париж, съобщи рано тази сутрин телевизия Бе Еф Ем, като се позова на източници, близки до вътрешното министерство. Повечето от задържаните са между 14- и 18-годишни.

Министърът по въпросите на жилищната политика Оливие Клайн обяви в ефира на тв BFM, че е възможно да бъде обявено извънредно положение. Президентът Макрон напусна предсрочно заседанието на Европейския съвет в Брюксел, за да се включи в заседанието на правителството в Париж.  

Майката на убития младеж каза, че смята убийството на сина й за расистко мотивирано, но не таи злоба срещу полицията като цяло. „Не обвинявам полицията, обвинявам един човек: този, който отне живота на сина ми“, каза Муния пред канал France 5 в първото си медийно интервю след стрелбата във вторник сутринта. "Имам приятели, които са офицери. Те са напълно зад мен... не са съгласни с това, което се случи", подчерта тя.

Муния смята, че 38-годишният полицай, който е обвинен в умишлено убийство, е имал други начини да контролира сина й, който е бил зад волана на мощен мерцедес без книжка. "Нямаше нужда да убива сина ми. Куршум? Толкова близо до гърдите му? Не, не", каза през сълзи самотната майка, представена като служителка в медицинския сектор.

Банков клон в парижкото предградие Нантер бе подпален снощи, като пламъците обхванаха и намиращи се над него жилищни помещения. Пожарникарите се справиха с пожара и няма пострадали.

Хиляди хора излязоха на демонстрация в Нантер с искане за справедливост след смъртта на младежа. Бързо се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицията, съобщават в. "Паризиен" и Бе Еф Ем. Служители на реда бяха замеряни с коктейли "Молотов", докато хеликоптери прелитаха в небето. На място пристигнаха специални части. Арестувани са 19 души.  В пристанищния град Марсилия стотици демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, като имаше случаи на разграбване на магазини.

В Лил, Лион и Бордо бяха разположени специални полицейски части.

Протестиращи и полиция са влезли в сблъсъци в Брюксел снощи, съобщиха местни медии.  В белгийската столица снощи е бил запален поне един автомобил и са нанесени други материални щети. Задържани са трийсетина непълнолетни участници в проявата.

Протестиращите в Брюксел са се събрали в отговор на призив в социалните мрежи. Уточнява се, че около полунощ силите на реда са овладели обстановката, но се е наложило да бъдат предприети промени в работата на градския транспорт.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен обяви по-рано, че властите разполагат 40 хиляди полицаи из цяла Франция, за да бъде сложен край на безредиците.

Френският президент Еманюел Макрон окачестви смъртта на младежа като "необяснима и неизвинима". Прокуратурата повдигна обвинение на полицая убил младежа. В същото време той разкритикува вчера насилието срещу "институциите и републиката", което според него е необосновано.

Президентът Макрон и жена му бяха заснети на концерт на Елтън Джон в Париж и това вбеси опозицията, която заяви, че "Макрон се държи незряло".






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак