Прокурорът Димитър Франтишек няма да бъде наказан за случай, свързан с казуса Осемте джуджета

Свързани новини

14.11.2022 16:56

ВАС отказа наказание за прокурор от случая Осемте джуджета

Видян 1968 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокурорът Димитър Франтишек няма да бъде наказан за случай, свързан с казуса Осемте джуджета. Това следва от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който окончателно потвърждава отказа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да наложи наказание поради недоказаност на твърденията за извършени нарушения, пише Лекс .


На 11 ноември м.г. беше съобщено, че тогавашният министър на правосъдието Иван Демерджиев е предложил съветът да образува дисциплинарни производства срещу трима спецпрокурори заради техни действия, описани в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), станало известно като Осемте джуджета. Ставаше дума за прокурорите Димитър Франтишек, Нели Славова и Мария Николова. След закриването на спецпрокуратурата и тримата са вече в Софийската градска прокуратура.


В поредица интервюта в разследването Осемте джуджета бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред АКФ, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петьо Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма Делта гард присвоили имуществото и бизнеса им в групата Изамет, за което бащата и синът спорели. Илия Златанов подал сигнал за изнудване, след който били задържани шестима души, един от които синът му Явор. Пред АКФ


Явор Златанов разказа, че след ареста си е бил откаран на хемодиализа в болница Лозенец, където бил държан часове след края на процедурата, а в коридора били охранители от ГДИН, адвокати и нотариус Весела Ивчева. Там на Златанов дали да подпише документи за прехвърляне на дяловете на Изамет на непознатия за него Кристиян Христов.


В материалите по дисциплинарката се твърди, че Франтишек е знаел за готвеното прехвърляне. Той получил информация от друг прокурор – Ангел Кънев, на когото пък се обадил надзирател от следствения арест на ул. Майор Векилски в София. След това Кънев върнал обаждане и казал, че прокурор Франтишек знаел за прехвърлянето на дяловете.
Тези твърдения обаче не са били доказани, приемат два състава на ВАС. Затова заявяват, че ВСС правилно е решил да не наказва прокурор Франтишек.


Кирил Пламенов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 разкриване на тайните сметки 14.11.2022 18:15

    Правосъдната с-ма е изцяло завладяна и корумпирана и работи за мафията. Гарван гарвана око не вади! Кой крие тайните сметки на съдии и прокурори и защо? От къде и как са натрупани авоарите на правосъдниците, че толкова упорито се крият и се държат в дълбока тайна?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби