Варненският окръжен съд

Свързани новини

30.11.2023 17:35

Варненският окръжен съд отказа да предаде на Германия българин, разследван за измама

Видян 497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Варненският окръжен съд (ВОС) отказа да изпълни европейска заповед за арест за предаването на Владимир Г., който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество, съобщават от съда. Европейската заповед за арест е издадена на 9 септември тази година от Районния съд в Бамберг. До този момент съдилища от цяла България масово предават основно на Германия и Австрия младежи и девойки от колцентрове, които са задържани по европейски заповеди за арест и са съдени в тези страни по обвинения за финансови измами. От 2017 г. в България са проведени много акции по искане на германската прокуратура в колцентрове, основно в София и Варна. Предадени са десетки българи, като част от тях имат вече и присъди.


Сега съдът във Варна отказвва да предаде Владимир Г. В документите, изпратени от германските власти е посочено, че той е работил в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от чуждестранни граждани. Според разследващите Владимир Г., както и други т. нар. агенти по задържане са представяли с фалшива самоличност по телефон и електронна поща на германски граждани. Подвеждали своите клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби, като използвали манипулативен софтуер, за да ги заблудят, че вложените пари се увеличават, разказва ВОС. Инвестиции не били правени, а депозираните средствата били превеждани по сметки на престъпната група.


Германската прокуратура разследва Владимир Г. за това, че от 01.08.2019 г. до 29.07.2020 г. е извършил 32 престъпления, като направените чрез схемата депозити са в размер на 432 824 евро, както и три опита за измама в размер на общо 55 000 евро. Според германския Наказателен кодекс максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът е 15 години затвор.
След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прие, че ЕЗА отговаря на формалните изисквания, но предаването на Владимир Г. следва да бъде отказано.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец