Свързани новини

20.10.2021 16:22

Външно дало на олигарси 30 млн., заобикаляйки закона

Видян 3145 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компании от кръговете на комуникационно – медийния олигарх Спас Русев, за когото някои твърдят, че в момента контролира и бТВ, и Нова, а със сигурност стои зад покупката за 120 млн.евро на Булсатком, както писа Капитал, но и на Васил Божков са сред получателите на общо 30 млн. лв. за 4 г. по договори със заобикалящи закона, който изисква открити процедури за възлагане на обществени поръчки на Външното министерство през 2017-2021 г., разкри bird.bg.
Става въпрос за 25 поръчки на стойност общо 25 млн.лв. без ДДС, които с добавянето на данъка са стрували на данъкоплатците 30 млн.лв. и са свързани с комуникации. За да се получи фокусът, са „използвани текстове от закона, приложими за обществените поръчки в областите „сигурност“ и „отбрана“ при доставката и поддръжката на военно оборудване напр., както и текстовете за наличие на „изключителни обстоятелства“. Това е станало само и само да се обоснове ограничаването на кръга от евентуални изпълнители, и дори  да се премине направо към директно възлагане на един предварително избран конкретен изпълнител.
Това показва информация, получена от БРРД (bird.bg) след запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация.
В средата на 2017 г. изведнъж ударно започва използването на изключенията в Закона за обществените поръчки. Това съвпада с назначението на новата директор на дирекция Управление на собствеността Мая Андонова – Генова...
Видимо се концентрира в областта на информационните и телекомуникационните технологии и раздава пари на почти всички големи играчи в сектора на принципа „на всекиго по нещо, а на някои повече“, без да допуска реална конкуренция и официализирайки отново негласния принцип за „подялба“ на поръчките.
Изборът на изпълнител става на (полу)тъмно, а за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мафия 21.10.2021 10:11

    Как иначе калинките на Мутрата, селянката от Бошуля и джендърчето с изскубани вежди и бакалавърска дипломка Георг Георгиев ще лапнат и те по някое милионче от бедните си поданици?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог