„Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България”, каза министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис.

Свързани новини

08.07.2022 13:36

В тръбите на връзката с Гърция има газ, налягането е високо: Петков

Видян 845 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През следващия месец азерският газ ще потече по Междусистемната газова връзка Гърция-България. Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, след като участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на интерконектора (IGB).


„Завъртяхме крана. Вече в тези тръби има газ, налягането е високо. И очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол. Всичко е инсталирано и готово. Чакаме Акт 16 да бъде приготвен и реално очаквам в следващия месец края и началото на август азерският газ вече да тече”, каза Петков.


Събитието се състоя в района на град Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция е и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.


„Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България”, каза министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис.


„Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония просто за пускането на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България”, каза премиерът на Гърция. Той припомни, че проектът е стартирал през 2009 г., когато двете страни подписаха меморандум за сътрудничество, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение. Приключването му днес, въпреки трудностите, през които преминахме, показва голямото му значение днес. Това е един тласък на общата европейска цел за енергийна диверсификация, допълни Мицотакис. 


Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.


Реализацията на проекта, започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи тласък през последните шест месеца, отбелязват от правителствената пресслужба. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени, уверяват от българското правителство, което постави изграждането на интерконектора като акцент още в началото на своето управление. Аргументът на управляващите е, че връзката трябва да допринесе за енергийната независимост и сигурност на България.


Линейната част е изпълнена изцяло. Всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено, увериха от правителствената пресслужба. 


Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция – България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни