Но Ганзерер не успява да изтрие първото си име от официалните документи - в тях тя все още фигурира като мъж

Свързани новини

05.07.2022 14:22

В Германия човек ще може всяка година да избира пола си

Видян 1185 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението, според който всеки ще може да посочи в службата по вписванията името и пола си.

„Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите вече не трябва да търсят правата си в съда”. Така реагира германският депутат Теса Ганзерер на новия законопроект за самоопределението, представен от министъра на правосъдието Марко Бушман и министъра на семейството Лиза Паус.

Ганзерер, политик от „Зелените” в Бавария и един от първите транссексуални депутати в германския парламент знае какво означава да искаш да промениш „личния си статус” в Германия. Родена е като Маркус Ганзерер, но 45-годишната жена никога не се е чувствала като момче.

Но Ганзерер не успява да изтрие първото си име от официалните документи - в тях тя все още фигурира като мъж. Това е така, защото според действащия в момента Закон за транссексуалните лица първото име и полът трябва да бъдат променени в акта за раждане. Това обаче изисква две психиатрични експертизи за съдебно решение, което много от засегнатите лица смятат за унизително поради многото интимни въпроси, включително тези за сексуалните практики.

На това обаче вече ще се сложи край. Защото светофарната коалиция планира нов закон за самоопределението. Той ще позволи на всекиго в бъдеще да определи своя пол и собствено име и да го промени чрез проста процедура в службата по вписванията. Евентуална по-нататъшна промяна ще бъде възможна едва след една година. Както е договорено в коалиционното споразумение, Законът за самоопределение има за цел да замени настоящия Закон за транссексуалните от 1980 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 05.07.2022 14:39

    Духът на Адолф ще се завърне и цялата измет ще отлети към небесата .....................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева