Свързани новини

24.03.2020 10:12

В Европа започнаха клиничните тестове на лекарства срещу коронавируса

Видян 2467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Европа започнаха клиничните тестове на експериментални лекарства за лечение на COVID-19 при хиляди пациенти, предава Euronews. Част от тестовете е и лекарството хидрохлорохин, по-рано използвано за лечение на малария, предаде Фокус.

Тестовете ще включват 3200 пациенти от Нидерландия, Белгия, Люксембург, Великобритания, Франция и Испания. Те започнаха първо във Франция, където по-рано лекарствата бяха изпитани при 800 пациенти.

Лекарствата, които чиято ефективност ще бъде изпитана са антивирусните препарати ремдесивир (по-рано използван в борбата с еболата), ритонавир/лопинавир (използван срещу ХИВ) и хидрохлорохин.

"Списъкът на тези потенциални лекарства е базиран на екперименталните лечения, считани за приоритетни от Световната здравна организация (СЗО)", заяви Флорънс Адер, френски специалист по инфекциозни и тропически болести от болницата в Лион.

Тя е ръководител на тестовете, които ще се проведат във Франция и заяви, че те ще бъдат "пластични", което означава, че ако някое от лекарствата се окаже неефективно, то ще може да бъде заменено с друго.

Най-обещаващият препарат е хидрохлорохина - лекарство, за което се говори много в медиите като потенциален лек в борбата с коронавируса. То представлява по-малко токсична версия на хлорохина - лекарство против малария, разработено през 40-те години на миналия век.

До момента този препарат е бил изпробван при 24 души от Марсилия, заразени с COVID-19. Резултатите от изпитанията бяха публикувани по-рано и сочат, че въпреки малкия мащаб на изследването, лекарството е обещаващо. То предизвика "намаляване/изчезване" на вируса в много от пациентите.

"След шест дни имаше много сериозна разлика между тези, които получиха лекарството и останалите", заяви експертът по инфекциозни болести Дидие Раул, ръководител на института в Марсилия, където са проведени изпитанията. Според него 75% от всички пациенти са се почувствали по-добре, след като са били лекувани с хидрохлорохин.

Той каза, че някои пациенти също така са демонстрирали значително подобрение в рамките на само 48 часа. Тестовете на лекарството продължават.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци