В началото на април се очаква сериозен ръст в цената на природния газ

Свързани новини

16.03.2022 13:16

В бургаската топлофикация – с мерки за справяне с увеличената цена на природния газ

Видян 1024 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Какво е известно, в началото на април се очаква сериозен ръст в цената на природния газ. От държавното дружество „Булгаргаз“ вече уведомиха регулиращия орган, че според сегашното състояние на пазарите и техните пресмятания това увеличение ще бъде непо-малко от 58 на сто, съобщава nabrega.bg. Няколко дни по-късно, след като направи своите сметки, КЕВР излезе с мнение, че нормалното за ситуацията в момента постъпване на синьото гориво трябва да е около 30 на сто. Но и това е достатъчно тревожно.




Въпросът, който си задават в „Топлофикация Бургас“ ЕАД, е какво трябва да се направи, за да не се повиши драстично цената на потребителите на предлаганите от дружеството услуги. Като това се съчетае и с намаляването на въглеродните емисии, което също има съществено значение при формирането стойността на единица произведена топлоенергия от централата.




Във своя инвестиционен план „Топлофикация Бургас“ се стреми да намали въглеродните емисии в съответствие с политиката на Европа. От десетилетие предприятието полага усилия в посока опазване на околната среда и предприема мерки за постигане на устойчиво развитие. За осъществяване на тези цели в топлоцентралата се реализира успешно голям стратегически проект за добавяне на биогорива за производството на енергия.




При оползотворяване на биомасата няма вредно въздействие върху околната среда. Тя е сред най-екологичните горива, които могат да се използват при производството на енергия. Това дава и възможност цената на топлоенергията да се запазва по-достъпна за потребителите предвид рекордно високата стойност на газа, която се очаква след 1 април тази година, отново след 1 юли 2022 г., както и в през следващия отоплителен сезон. Има прогнози, че цената на “синьото гориво” ще тръгне надолу след края на войната в Украйна, но е нереално да се мисли, че ще се върне на равнищата преди нея.Затова използването на биомаса като допълнително гориво действително е важно и за централата, и за клиентите и, тъй като води до по-ниски разходи за отопление.




„Чрез природния газ и биогоривата, ние произвеждаме чиста енергия за нашия град. Решенията, които вземаме, са изцяло в съответствие с политиката на Европа за намаляване на въглеродните емисии. Продължаваме мисията си да доставяме надеждно отопление за клиентите ни. В момента усилията ни са фокусирани върху три приоритета. Първият е ефективно управление на ресурсите с най-модерните и иновативни технологии в страната. Вторият е поддържане в добро състояние на мощностите, топлопреносната мрежа и абонатните станции, които са наша отговорност. Третият приоритет е производство на чиста и зелена енергия от природен газ и биомаса. След задълбочени анализи, достигнахме до извода, че това е правилната посока, в която трябва да се развиваме“, посочваинж. Христин Илиев –директор на „Топлофикация Бургас“ ЕАД.




Още преди петнадесет години, отчитайки неизбежния ръст на цените на природния газ в бургаската топлофикация бе инсталирана система, с която едновременно се произвежда и топлинна,и електрическа енергия от един и същи източник. В сравнение с традиционно произведената електроенергия, при когенерацията допълнително произведената топлина се използва за отоплителните нужди на потребителите.




Тази технология се прилага масово във всички сектори на европейската икономика – от индивидуални сгради до тежка индустрия и големите топлофикационни системи. С внедряване й предприятието увеличи не само броя на предлаганите услуги, но и постига намаляването на себестойността им. В това отношение бургаската топлоцентрала е след първите в страната, която инвестира в по-пълното използване на получената в резултат на основната й дейностенергия.




Не на последно място за повишаване капиталовата адекватност на предприятието е неговата разумна политика за работа с абонатите на предлаганите от него услуги. Това става по пътя на все по-пълната дигитализация на двустранния комуникационен процес, също така и чрез внимателния анализ на сигналите и предложенията на гражданите.



Красноречив факт е, че няма искания за отказ от предотнавяните от „Топлофикация Баргас“ ЕАД услуги. Напротив, всяка година броят на нейните абонати се увеличава.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв