Дали се прави скрининг за различни заболявания в България – на този въпрос отговори заместник здравният министър Михаил Околийски:

Свързани новини

24.11.2023 17:00

В България не се провежда масов скрининг за откриване на рак

Видян 658 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България не се провежда масов скрининг за откриване на някои от най-разпространените видове ракови заболявания. Липсва организация за пътя на пациента от установяване на проблем при личния лекар до диагностицирането и прилагането на лечение. Тези проблеми бяха поставени по време на форум за прилагането на Националния план за борба с рака.

Скрининг за рак на гърдата у нас няма - твърдението е д-р Иво Гергов, завеждащ образната диагностика в Специализираната онкологична болница в София и основател на Българското дружество по образна диагностика на гърда. По думите му институциите, от които зависи, не са създали административните условия да има качествена ранна диагностика.

Дали се прави скрининг за различни заболявания в България – на този въпрос отговори заместник здравният министър Михаил Околийски:

"Този скрининг, който се прави в България, не изпълнява истински условията на това как се прави скрининг, защото той се прави за определени възрастови групи, по пол и т.н., за него се инвестират средства, които се отчитат, за да може след това да се отчетат и резултатите. Предстои да се вкара ред в цялата работа".

Върху необходимостта от масов скрининг за рак на дебелото черво наблегна д-р Стефан Митев, гастроентеролог в Университетската болница "Свети Иван Рилски". Той разказа историята на колега-лекар, който се прегледал без никакви оплаквания и с изследвания в норма, но при него е установен рак в четвърти стадий.

Ракът на шийката на матката у нас все още се открива в късен стадий и страната ни е на второ място по смъртност от този вид рак след Румъния, припомни проф. Савелина Поповска, патолог в Университетската болница в Плевен. Според нея въпреки че се прави нещо, резултатите са лоши, което означава, че или се прави на хартия, или не се прави както трябва.

За профилактичните изследвания при различни специалисти, за които се говори от няколко месеца, не е редно да се хвърля вината върху пациентите заради липсата на интерес, посочи от своя страна д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. По думите й някои изследвания изискват влизане в болница и за да станат по-търсени, трябва да се изнесат в извънболничната помощ. Нужна е също ясна организация за пътя на пациента.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева