високорадиоактивни ядрени отпадъци

Свързани новини

01.02.2024 14:15

В България да има хранилище за съхранение на ядрени отпадъци до 2050 година

Видян 393 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се до 2050 година в България да има хранилище за съхранение на високорадиоактивни ядрени отпадъци. Все още обаче, няма избрана локация къде да се намира то, предаде БНР.

В анализ на Съвета за икономическо развитие към Министерският съвет се посочва че изграждането на подобно съоръжение може да предизвика съпротива от местната общност. Затова се предлагат и  подходящи действия от страна на държавата.

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов заяви, че в следващите месеци ще се обсъжда актуализираната национална стратегия за управление и съхранение на радиоактивни отпадъци. В нея ще фигурира и метода за дълбоко геоложко погребване на високорадиоактивните отпадъци, каквото е и отработеното ядрено гориво.

Предвижда се на дълбочина от 400 до 600 метра под земята да се дълбаят галерии и те да се запълват със специални контейнери, в които се поставя отпадъка, като зоната не трябва да е сеизмична. Проучванията за възможни локации за такова хранилище са от преди 40 години.

"Предстоят редица още по-задълбочени проучвания и анализи от всякакъв характер, преди да се пристъпи към някакъв списък от възможности", коментира Николов.

"Нашата задача е да защитим всички вас, цялото общество, от потенциалните опасности на радиоактивните отпадъци", посочи Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране.

За да се преодолее съпротивата на местното население от изграждане на подобно хранилище, от Съвета за икономически анализи предлагат да има пълна прозрачност - възможност за местен референдум в съчетание с икономически стимули - "Данъчни облекчения, инвестиции в инфраструктурата, специални мерки за подобряване на условията в местния работен пазар", посочи един от авторите на анализа Петьо Бонев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак