Той подчерта, че не е работата на Народното събрание да казва на министъра да си върши своята работа, особено когато няма пълната информация.

Свързани новини

23.02.2024 14:15

В АЕЦ Козлодуй създавате корупционна черна дупка, която поглъща милиарди: БСП

Видян 298 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Това е пример как може да се убие проектът за нови ядрени реактори за АЕЦ „Козлодуй“ с днешните действия на управляващите.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна по повод внесените решения за възлагане на министъра на енергетиката да води преговори с втори строител в ядрената електроцентрала.

Той подчерта, че не е работата на Народното събрание да казва на министъра да си върши своята работа, особено когато няма пълната информация.
 
„Това се случва, вместо в момента да дебатираме големите проблеми в енергетиката, а те не са малко. Давам за пример – какво се случи с това, че благодарение на управляващата сглобка, „Булгартрансгаз“ задлъжня с 260 млн. лв. Какво се случва с „Булгаргаз“? Виждаме, че там е затруднено положението, само че държавата не изпълнява своя ангажимент да компенсира дружеството.


Цената за домакинствата от 1 юли ще се повиши с поне 15%, защото фондът е празен. И тук трябва да дебатираме решението, което взе управляващото мнозинство, НЕК да не бъде повече обществен доставчик. След това – от 2 дни базова мощност в Маришкия басейн не работи и хората са едва ли не на улицата. Какво се случва с тези хора, къде е държавата?“, обърна внимание Стойнев.
 
И допълни, обръщайки се към управляващото мнозинство: „Ето това са големите въпроси, които трябва да решаваме в парламента. Ние сме законодателен орган, не сме изпълнителна власт. Но ако искате всичко да бъде саботирано, ние няма да участваме в този саботаж. Не може да продължаваме, заради противопоставянето между две парламентарни групи, да страда цялата енергетика. Защото  в момента точно това правите.“
 
„Искам да поздравя новоизлюпените ни ядрени енергетици и атомни физици от сглобката. Уважаеми колеги, надали в този парламент такъв див лобизъм и по-некомпетентно и крадливо мнозинство от това, което сте вие“, обърна се към народните представители Борислав Гуцанов.
 
Той изрази учудване от това, че парламентарното мнозинство избира и технологията на ядрените реактори, и определя изпълнител без търг и конкурс.
 
„Ако това се случи в една община или където и да било другаде, отдавна цялата полиция щеше да бъде вътре. Не ви ли е поне малко неудобно? Какво разбирате и от технология, и от изпълнители, че да вземате подобни решения? Дайте тогава да се закрие Министерството на енергетиката и решенията да се вземат от вас“, реагира на внесените решения за обсъждане в пленарна зала Гуцанов.
 
„Всички се кълнете, че искате да развивате ядрената енергетика в България, но дали това, което правите може да стане и е реалистично, или всъщност правите една бутафорна пиар акция? Защото малкото от вас, разбиращи от енергетика, са наясно, че така, както подхождате, този проект не може да бъде реализиран“, продължи народният представител.
 
По неговите думи се създава една дългосрочна корупционна черна дупка, в която потъват милиарди.
 
„Всички тук говорите кой да е изпълнителя, но проблемът е заровен много по-дълбоко и министърът го каза – кой избра технологията AP1000“, подчерта социалистът.
 
И попита, след като се говори, че тази технология била много сигурна и много държави в света работят по нея, дали наистина е така. Гуцанов показа информация от официалния сайт на „Уестингхаус“, според която само една единствена централа работи по тази технология.

„В Европа няма нито една действаща, включително най-големият съюзник на САЩ, Великобритания, отказа да работи по тази технология. Много чудно как я избрахте защо ще се работи по нея. И всичко тръгва оттам, а не това, което в момента се коментира“, обясни депутатът от БСП.
 
Той припомни и приетите наскоро законодателни промени, които се приеха, за да може да се издаде разрешително за строеж на базата на идеен проект.
 
„Вие блок не можете да построите в идеен проект, а тук искате да изграждате ядрени мощности. Защо го направихте – именно, за да се реализира тази технология. Но как изчислихте цената на идеен проект? В САЩ по този начин е изчислено, че ще струва 14 млрд. долара, как тук се стигна до 35 млрд. долара? И при тази цена, ще бъде ли тази централа във възможност да се изплати? Защото ви напомням, че 15 години различни анализатори и политически деятели, които сега са в сглобката, говориха, че завършването на „Белене“, който струваше 5 млрд. евро, е изключително скъпо начинание и не може да се реализира“, обърна внимание Гуцанов.
 
И заключи: „ Затова от БСП ви наричаме крадливи и некомпетентни. И не се обиждайте, когато ви казваме, че сте национални предали, защото с това, което правите, наистина сте такива.“





















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.