“Състоянието, в което се намира българското земеделие e абсолютна продоволствена зависимост”, констатира зам.-шефът на МЗХ.

Свързани новини

31.10.2022 17:52

В абсолютна продоволствена зависимост сме: МЗХ

Видян 4268 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“В продоволствена криза сме, не произвеждаме сами храната си”, алармира в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. “Имаме над 50% внос на плодове и зеленчуци и огромен недостиг на млечни продукти и месо. Не сме състояние да задоволим нуждата от основни храни - фасул, грах, леща”, изброи той.


“Състоянието, в което се намира българското земеделие e абсолютна продоволствена зависимост”, констатира зам.-шефът на МЗХ.


"Или има огромна сива икономика и производството на плодове потъва, или повече се гледа какви пари ще се приберат на декар. Имаме сериозен проблем с достъпа на земеделските производители до пазара и с липсата на адекватна работна ръка", подчерта Джиков. По думите проблемът се корени и във факта, че има и доста недобросъвестни фермиери. "Имаме голяма част псевдопроизводители, които се интересуват само какви субсидии ще вземат", посочи той.


“Всичко това говори за неправилно насочване на предоставените 20 млрд. лв. за два програмни периода”, изтъкна зам.-министърът и добави, че липсва елементарна наследствена отговорност от всеки следващ кабинет. Джиков настоя, че България е трябвало още 2018-2019 г. да заяви своята позиция относно това на какъв етап се намира секторът.


"На финалната права сме да отстраним над 400 забележки, които заварихме по Стратегическия план, за да може през 2023 г. той да бъде одобрен. Ако стратегическите планове през тези 3 програмни периода са подготвени от експерти, възможна ли е грешка и защо изпадаме в продоволствена зависимост?", запита още зам.-министърът.


На този фон земеделците у нас масово отказват да произвеждат продукция тази зима, заради високите цени на енергията. В тази връзка МЗХ отпусна 64 млн. лв. за подпомагане на животновъди и земеделски стопани, които са претърпели загуби в следствие на кризата в Украйна.

"Няма защо да се притесняваме от зърнена криза. В България се произведоха 6-7 млн. тона зърно, а консумацията на населението ни е около 1,5 млн. тона. Трябва да бъдем абсолютно спокойни. Ще имаме да се нахраним, ще имаме и да изнесем. Фуражите също са обезпечени 100%. Фуражите ни са с изключително високо качество. И тук няма да има проблем, въпросът е - на каква цена", успокои Джиков. Напомняме, че зърнарите (100 семейства) усвояват над 90% от многомилиардните земеделски субсидии у нас над 6 млрд.лв годишно.


По думите на зам.-министъра в момента има стагнация на пазара и няма заявки, а производителите не могат да получат свежи пари за продукцията и да обезпечат новото производство.


"Проблемите с невъзможността на Украйна да изнася зърно биха дали възможност да се раздвижи нашият пазар. Да започнем активно да изнасяме зърно и да получим приходи. Това е борсова търговия", посочи Джиков.


Припомняме, че преди дни Русия се отказа от сделката за износ на зърно от Украйна. Това вероятно ще засегне доставките до страни, зависими от вноса и вече предизвиква скок на цените на борсите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Веган форевар 02.11.2022 21:06

    “Имаме над 50% внос на плодове и зеленчуци и огромен недостиг на млечни продукти и месо." Така е но процента на внасяните плодове и зелени чуци , според господин Василев (https://www.youtube.com/watch?v=rU0cteV3ubY) са точно 97% от всичките плодове и зелени 1уци, предлагани на нашия пазар !Пилетата на "Градус" са внос по Полша, картофите ни са френски, доматите от Диар Бакър - Турция, Ябълките са ни от Италия и Испания и т.н.

  • 002 Тихомир Томов 01.11.2022 09:49

    Затова пък изнасяме цигани по Света .............

  • 001 меркантилни талибани 31.10.2022 22:59

    Точно нашите приятели и съюзници от ЕС съвместно с българофобските ни властимащи унищожиха и земеделието и животновъдството и ни наложиха техните ГМО боклуци. Колко пъти избиваха животните на хората, каква корупция и неравноправие има в субсидиране на българските производители и тези от ядрото на ЕС? Защо бе премахнат БДС и няма никакъв контрол на храните, които консумираме?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей