01.10.2015 16:50

Уж забранихме 10 ГМ култури, но агростратегията ни е да разчитаме на тях

Видян 1510 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е страната на чудесата, а връзката с главния мозък по високите етажи е рязко прекъсната. Министерството на земеделието изпрати писма до Брюксел, че няма да отглеждаме 10 – защо ли само 10, а не всички, генномодифицирани култури. В същото време в агрокомисията на парламента, управлявана от реформатора в конфликт на интереси с многобройни фирми в бранша Румен Христов, обсъждаха стратегия за развитието на родното земеделие.
Познайте какъв е основният акцент в нея, наложен от ректора на ресорния селскостопански университет в Стара Загора? Ами, ГМО, разбира се. Което предизвика бурни реакции дори в комисията, където почти всички депутати са обединени от бизнес интереси в сектора – кой е бивш министър, кой е прост фирмаджия...



Тази работа не е случайна и във връзка с подготвяното Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции, чрез което САЩ просто налагат на Европа да я засеят и изхранват с ГМО. До договора имат достъп едва 7 от 700 евродепутати – няма данни във Великолепната седморка да присъства българин. Всички останали са в неведение.
Интересът към темата на 19 минути – първата и единствената медия, която от създаването си отстоява позицията, че ГМ култури не бива да убиват българите и нашата земя, подразни министъра на земеделието Танева, която сама по себе си идва от най-заинтересования от развитието на вредните храни бизнес – този на зърнарите.
С гневен тон нейната медийна съветничка – бивше момиче за всичко в офиса на ГЕРБ до НДК, се опита да направи коментари, за които няма компетентност, тъй като шефката й не намира време да стъпва на земята и да говори с журналисти. Че защо й е, когато става въпрос за здравето на нацията днес и в бъдеще?! Тя отговаря зърнарите да си пълнят касичките – даваме 1 млрд. лв. годишно на 100 чорбаджии, които я пратиха във властта.
По-любезни бяха от пресцентъра на земеделското министерство. Оттам коментираха, че конкретно забранените култури са:
1. царевица Bt11xMIR604xGA21;
2. царевица MIR604;
3. царевица GA 21;
4. царевица Bt11;
5. царевица 1507 x 59122;
6. царевица 59122;
7. царевица 1507;
8. царевица MON 810;
9. соя 40-3-2;
10. карамфил Moonshadow 1



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.