Известният джаз музикант Игор Бутман

Свързани новини

16.12.2023 16:52

Уважение към Индия за това, че не "отменя културата": Руският джаз крал

Видян 5231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Известният джаз музикант Игор Бутман, който неотдавна изнесе концерт в Индия със своя квинтет, заяви, че Индия не само поддържа приятелски отношения с Москва на политическо и икономическо равнище, но и продължава да бъде важен център за трансграничен културен обмен, особено за руските артисти и музиканти.

Зад кулисите в Мумбай Бутман подчерта, че изкуството като цяло и музиката в частност могат да бъдат инструмент, който да помогне на хора от различни култури, цветове и произход да се разбират помежду си. Според музиканта изкуството може да помогне на хората да открият красотата на "намирането на разговора" и "диалога" за решаване на проблемите. "Всички проблеми са много малки, но хората ги правят големи", смята той.

Бутман изрази уважението си към индийския народ и неговото ръководство за това, че не са попаднали в капана на "отмяната на културата" - нещо, с което руските артисти все по-често се сблъскват в някои части на света. "Музикантите не отменят политиката, така че и политиците не трябва да отменят музиката или изкуството. Това е единственият инструмент, който може да помогне за взаимното разбиране", каза той.


Роден в СССР през 1961 г., през 1987 г. Бутман постъпва със стипендия в престижното музикално училище "Бъркли" в Бостън. След това става част от процъфтяващата джаз сцена в Ню Йорк, където работи за оркестъра на Лайънъл Хамптън. По-късно споделя сцената с легендарните музиканти Ди Ди Бриджуотър, Кевин Махогани, Джордж Бенсън, Джино Ванели, Уинтън Марсалис и др.


Батман, който за седми път през последното десетилетие прави турне в Индия, казва, че обича да свири в страна, където хората "ценят хубавата музика". Връзката на маестрото с Индия датира от 2003 г., когато той пристига за първи път в рамките на инициативата "Дни на руската култура в Индия". През годините той се връща в страната многократно, привлечен от сравнително малката, но всеотдайна джаз субкултура, която процъфтява в столични градове като Делхи, Мумбай, Калкута и Бангалор.

Дори и джазът да е нишов жанр, Бутман смята, че има възможност за сътрудничество между Русия и Индия, както и особен интерес сред артистите. "Сътрудничеството е задължително, защото трябва да се разбираме, да се обичаме, да се уважаваме, да познаваме историята си", казва Бутман.

Има отлични възможности за сливане на традиционни индийски музикални форми и руски джаз, добави той. Музикантът си спомни, че по-рано тази година на джаз фестивал в Москва е споделял сцената с легендарния индийски цигулар Субраманиам Лакшминараяна. "Д-р Субраманиам импровизираше върху индийски раги, а ние всички импровизирахме върху индийски песни. Свирихме и някои джаз и руски песни. Беше много спонтанно, беше пълна импровизация", казва Батман, припомняйки си преживяването.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец