Свързани новини

26.03.2013 13:05

Уморили 375 деца в домове

Видян 1173 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поредно дело завежда Българският хелзинкски комитет заради смъртта на 14-годишния Борис, който е починал от недохранване, предаде BNews.


Прокуратурата е субективна при разследването на смъртта на децата, които са изоставени в домове и често умират от глад и липса на грижи, обвиниха от БХК.


Често обвинителите определят, че за децата са положени добри грижи, защото са доживели до определена възраст, а не са умрели още по-рано.


Като вещи лица се назначават основно лекари от болници, където са починали децата, и като правило - прокурорите игнорират недохранването като причина за влошеното здраве, обвини Маргарита Колева от БХК.


Организацията е подала сигнали за поне 375 деца, които са починали в домове и по тях има образувани 229 дела, основно досъдебни, от които 66 са окончателно прекратени, а 149 са в процес на прекратяване.


Това означава, че за 72 на сто от жертвите въобще няма разследване.


Последното дело, което завежда Комитетът в Европейския съд по правата на човека, е за Борис от дома в с. Петрово, Благоевградско, който умира през 2006 г. на 14 години.


През 11 от тях страда от недохранване. Когато умира, тежи едва 8 кг.


12 години прекарва лежащ в кошче, подложен е на рехабилитация само 2 години, но тя го изправя на крака. Умира, след като е заразен от дизентерия и е държан 8 дни в дома без лечение. Прокуратурата обаче не се интересува, че той е заразен, въпреки че в същия дом избухват няколко епидемии от дизентерия и умират и други деца.


Преди това Българският хелзинкски комитет заведе и дело за смъртта на дете с ментални увреждания от дома в търговищкото село Стража.


Става дума за смъртта на 19-годишната Николина, която през октомври 2007 г. е починала от недохранване и това е заключението на аутопсията, на съдебномедицинската експертиза и на прокуратурата. Официалният извод е, че момичето умира от маразъм – крайната степен на патологично недохранване. Това е достатъчно за прокуратурата да заключи, че не намира престъпление и да прекрати досъдебното производство.


Случаят е аналогичен с този на Анета, момичето от същия дом в Стража, починало преди 6 години от перфорация на стомаха. Шокиращи за всички, освен за властите, бяха обстоятелствата, че в болницата лекарите изваждат от стомаха на момичето 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см. След това прокуратурата на 3 инстанции стига до заключение, че няма данни за извършено престъпление.


В годишния доклад на БХК за права на човека за 2012 г. има и доста критики към съдебната система, правото на религиозна свобода и положението в затворите.


Атестирането на магистратите не е на ниво, всички са отличници, командироването става по непрозрачен начин, което поставя съдиите в зависимост от началниците им, някои са свръхнатоварени, има проблеми със случайното разпределение на дела, анализират от комитета.


Полицейското насилие също е над допустимото, въпреки промените в Закона за МВР, където е регламентирано кога е позволено това.


Осъдителните присъди за полицейско насилие са много, но прокуратурата продължава да го легализира  и да го покровителства, е заключението в доклада, допълва BNews.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог