Свързани новини

02.02.2015 16:14

Умъртвяват пернати заради птичия грип в Бургаско

Видян 1136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската агенция по безопасност на храните въвежда извънредни мерки за сигурност заради огнището на „птичи грип“ (H5N1) в с. Константиново, Област Бургас, съобщава Министерството на земеделието и храните.


В с. Константиново ще бъдат умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, които попадат в обявената 3-километрова предпазна зона. Предстои преброяване, регистрация и клинични прегледи на птиците в предпазната и наблюдаваната зона от страна служителите на Агенцията.


От страна на Областната дирекция по безопасност на храните следва да унищожат чрез загробване всички птичи продукти. Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място трябва да се почистят механично и да бъдат дезинфекцирани многократно.


Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около огнището и 10-километрова наблюдавана зона. В последната влизат кв. Меден Рудник и Горно Езерово на Бургас, както и селата Върли Бряг, Димчево, Черни връх, Полски извор, Ливада, Драчево, Дебелт и Присад.


Забранява се търговията и придвижването в и от предпазната и наблюдаваната зона на домашни и диви птици, техните яйца за люпене, както и всички продукти от птици. Не се допуска също и търговията и придвижването на продукти от див пернат дивеч, предназначени за консумация от хора, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.


Не се допуска изнасянето на тор, течна екскрементна смес и торова постеля. На собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди, е разпоредено да не допускат излизането им извън дворовете и обектите.


Забраняват се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна, както и достъпът до водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец