Световната банка

Свързани новини

01.12.2023 09:43

Украйна ще получи 1,2 милиарда долара от Световната банка с гарант Япония

Видян 914 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна ще получи заем от Световната банка в размер на 1,2 млрд. долара, който е гарантиран от правителството на Япония, съобщи кредиторът.

Парите ще бъдат използвани за подкрепа на 29 програми за социална помощ за "най-уязвимите хора в Украйна" в рамките на проект за инвестиции в социална защита за включване, устойчивост и ефективност (INSPIRE). проектът е "неразделна част от международния пакет за подкрепа на Украйна, за да посрещне финансовите си нужди до 2024 г.", според Световната банка.

С днешното съобщение Световната банка вече е улеснила предоставянето на над 38 млрд. долара спешно финансиране в подкрепа на Украйна, включително ангажименти и обещания от кредитори, сред които: САЩ, Япония, Обединеното кралство, Норвегия, Нидерландия, Испания, Германия, Канада, Швейцария, Швеция, Дания, Австрия, Финландия, Исландия, Ирландия, Индонезия, Литва, Латвия, Белгия и Република Корея.

Парите, които Световната банка ще отпусне, отговарят на очакванията на Киев. По-рано през ноември украинският министър-председател Денис Шмигал заяви, че Украйна очаква да получи 1,1 млрд. долара от Световната банка. Той допълни, че страната се надява да получи и финансова подкрепа от Европейската инвестиционна банка в размер на 162 млн. евро (177 млн. долара) като част от програмите за възстановяване на Украйна, а 190 млн. и 70 млн. долара ще бъдат отпуснати съответно от Норвегия и Швейцария.

Военната помощ на ЕС за Украйна достигна 27 млрд. евро (около 28,8 млрд. долара) от началото на конфликта и непрекъснато нараства, отбелязвайки рекорден размер в историята на блока. Военната помощ включва боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана и танкове, съобщи миналия месец информационна агенция "Укринформ".


По-рано през ноември, в опит да облекчи нарастващия финансов натиск, пред който е изправена Украйна, президентът Владимир Зеленски се обърна към западните поддръжници с молба за спешна финансова помощ. Изразявайки загрижеността си относно икономическата стабилност на страната, Зеленски подчертава необходимостта от незабавна подкрепа за повишаване на финансовата устойчивост на страната. "Ако не можете да ни подкрепите финансово, моля, дайте ни заем и ние ще ви го върнем", заяви Зеленски. Според Световната банка икономиката на Украйна вероятно ще нарасне с 3,5 % през тази година, след като през 2022 г. се сви с 29,1 %.

Многократните призиви на Украйна за повече пари и оръжия станаха само по-силни и по-дълги от началото на конфликта, като някои изразяват опасения, че поддръжниците на страната се уморяват да помагат.

През октомври милиардерът Илон Мъск, който предостави на Украйна сателитни услуги Starlink, се подигра с президента на Украйна Владимир Зеленский, като използва мем, за да се присмее на призивите на президента за повече западна помощ. "Когато са минали 5 мин. и не сте поискали един милиард долара помощ", гласеше съобщението на Мъск.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак