Държави като САЩ, Великобритания, Германия и Франция започнаха да обсъждат с Украйна как да гарантират, че потенциалното следвоенно мирно споразумение между Киев и Москва ще бъде спазвано и от двете страни, така че Русия да не използва това примирие, за да се прегрупира и да нападне отново съседката си в бъдеще

Свързани новини

07.07.2022 13:27

Украйна не може да получи гаранции за сигурност от Запада в стил НАТО: Шолц

Видян 1371 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Западните страни са готови да осигурят бъдещото съществуване на Украйна с гаранции за сигурност, но те не могат да достигнат ниво на защита, подобно на това, което осигурява военният съюз НАТО, заяви в сряда германският канцлер Олаф Шолц, съобщи Политико.

Държави като САЩ, Великобритания, Германия и Франция започнаха да обсъждат с Украйна как да гарантират, че потенциалното следвоенно мирно споразумение между Киев и Москва ще бъде спазвано и от двете страни, така че Русия да не използва това примирие, за да се прегрупира и да нападне отново съседката си в бъдеще.

Въпреки това, отговаряйки на въпроси на депутати от Бундестага, долната камара на германския парламент, Шолц заяви, че е "ясно", че подобни гаранции за сигурността на Украйна "няма да съответстват на член 5 от Договора за НАТО".


Канцлерът се позова на клаузата за взаимна отбрана на военния съюз, според която нападение срещу една страна от НАТО трябва да се разглежда като нападение срещу всички членове. На практика клаузата по член 5 е важна гаранция, особено за по-уязвимите страни като балтийските, защото означава например, че САЩ ще се намесят с цялата си военна мощ, ако Русия ги нападне - това действа като мощно възпиращо средство.

И все пак за Украйна, която вече пети месец се бори с руското нашествие, думите на Шолц трябва да звучат особено обезсърчително: именно Германия, заедно с Франция, отказаха на източноевропейската страна ясен път към членство в НАТО през 2008 г. През март украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия не би нападнала страната му, ако тя е била член на НАТО.


Забележките на Шолц изглежда подсказват, че Украйна няма да може да разчита на пряка военна подкрепа от НАТО и в бъдеще. Страните от НАТО подкрепиха непряко Киев във войната му с Русия, като изпратиха танкове, артилерия и други видове оръжия, но предпазливо се постараха да не участват пряко във войната.

Канцлерът заяви пред депутатите, че гаранциите за сигурност за Украйна "трябва да бъдат съобразени" със "специфичната ситуация в страната", но не предостави повече подробности, като заяви, че "всичко това е процес, който далеч не е приключил и поради това все още не може да бъде конкретизиран"

Шолц предложи също така Западът да използва своите "изключително ефективни санкции срещу Русия", които могат да бъдат отменени или смекчени, ако Русия се съгласи на разумно мирно споразумение с Украйна, и да възстанови тези ограничителни мерки, "ако има нарушения" на мирното споразумение.


Украйна има лош опит с гаранции за сигурност без достатъчна приложимост: страната се отказа от ядрените си оръжия през 90-те години на ХХ век в замяна на гаранции от Русия, САЩ и Великобритания, които в Будапещенския меморандум от 1994 г. обещаха "да зачитат независимостта и суверенитета" на Украйна и "да се въздържат от заплаха или употреба на сила" срещу страната. "Гаранцията беше нарушена за първи път от Русия през 2014 г. , когато тя анексира Крим и се включи във въоръжения конфликт в Източна Украйна, а след това беше напълно обезсилена с инвазията на Москва тази година", отбелязва Политико.


John Macdougall/AFP via Getty Images


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв