Киев излага пред европейците изключително нестандартен план за действие, който изисква от легалните брюкселски бюрократи да се отнасят към договорите толкова безразсъдно, колкото Русия към международното право, коментира Политико

Свързани новини

05.04.2022 10:45

Украйна каза на ЕС да играе грубо с Русия по отношение на цените на газа: Политико

Видян 1237 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна каза на ЕС да даде на руснаците да опитат от собствената си тактика на силна ръка, когато става въпрос за цените на газа.




Страните от ЕС бързо осъдиха Русия заради съобщенията за военни престъпления в Украйна, но все още не са склонни да въведат санкции, които да намалят покупките им на газ от московския експортен монополист "Газпром", тъй като се опасяват, че това ще подкопае икономиките им.


 


Така че Киев излага пред европейците изключително нестандартен план за действие, който изисква от легалните брюкселски бюрократи да се отнасят към договорите толкова безразсъдно, колкото Русия към международното право, коментира Политико.


 


Представители на Киев твърдят, че Европейската комисия трябва да поеме контрола върху всички покупки на газ в ЕС, като определи един орган, който да преговаря за нова цена за износа на руски газ - значително по-ниска от сегашните цени на място. Тази нова цена ще направи рентабилно за "Газпром" продължаването на газовите потоци, но ще намали драстично печалбите, с които се финансира войната в Украйна. Цената също така ще бъде определена на ниво, което ще позволи на Украйна да продължи да получава транзитни такси - на стойност около 2 млрд. долара през 2020 г.
 
 
"ЕС има много възможности да замени руския газ, но е много трудно да го замени за кратък период от време без огромни последици за икономиката, тъй като общият му дял е 40%", заяви пред POLITICO заместник-министърът на енергетиката на Украйна Ярослав Демченков.


Схемата ще изисква от ЕС да определи единствен купувач на руски газ, вместо сегашната система на частни компании, които преговарят с "Газпром".


"Този определен субект ще купува газ при конкретни условия, определени от властите - от Комисията, но те могат да се договарят - и ще пуска газа на борса в Европа, така че всички останали търговци да имат достъп до тези обеми при равни условия", каза той.
 
 
Ако на "Газпром" не му харесва идеята да бъде лишен от обичайната си способност да играе "разделяй и владей" между многобройните купувачи от ЕС, Демченков казва, че няма да има друг избор, освен да приеме новата реалност.

"Основният въпрос е дали Газпром ще се съгласи на това? Тук ние твърдим, че Газпром няма други възможности, освен да изпраща газ в ЕС", каза Демченков. "Газпром" трябва да изнася между 140 и 190 [милиарда кубически метра] газ годишно, а 80 % или повече от тях могат да бъдат изнесени за Европа само по тръбопровод. "


Тези обеми не могат да бъдат пренасочени към Китай по тръбопровод, а капацитетът на Русия за втечняване все още е твърде малък, за да изнася такова количество с кораби за азиатските пазари, добави той.
 
 
 
Идеята на Демченков е едно от многото предложения, които се обсъждат, за да се намери начин да се намалят до минимум приходите на Русия, като същевременно се гарантира, че ЕС ще продължи да получава руски газ. Естония например предлага голяма част от парите, дължими за газа, да бъдат задържани в депозитна сметка, докато руските войници не се изтеглят от Украйна.


Съществува обаче скептицизъм по отношение на това, че Брюксел би могъл просто да създаде европейски суперсубект за закупуване на газ, който да разполага с пълни юридически правомощия да отменя настоящите споразумения за закупуване, особено като се имат предвид предишните неуспешни опити за закупуване на газ като блок.
 
 
 
 

 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион