Украйна може да разреши на руския природен газ да преминава през нейната територия и след 2024 г., когато изтича срокът на действащото споразумение за транзит, заяви словашкият министър-председател Роберт Фицо

Свързани новини

25.01.2024 18:00

Украйна е "отворена" за транзит на руски газ: Словакия

Видян 588 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна може да разреши на руския природен газ да преминава през нейната територия и след 2024 г., когато изтича срокът на действащото споразумение за транзит, заяви словашкият министър-председател Роберт Фицо.

Във видеоклип, публикуван във Фейсбук след среща с украинския му колега Денис Шмигал в сряда, Фицо заяви, че едно ново споразумение ще бъде от полза както за Украйна и Словакия, така и за редица други страни от ЕС, които все още разчитат на руската енергия.

"Украйна е отворена за транзит на руски газ за Европа след 2024 г. Работата по детайлите на споразумението може да приключи в близко бъдеще. Самият факт, че транзитът може да продължи, е отлична новина... Това означава, че ние в Словакия също ще можем да продължим транзита на този газ, от което ще се възползват също Австрия и Италия", каза Фицо.

Киев не е склонен да поднови сделката и в четвъртък заяви, че "не възнамерява да преговаря с руснаците" за удължаване. Въпреки това украинското правителство призна, че "може да преговаря с европейска държава за използването на нейната газопреносна мрежа" за по-нататъшни доставки, съобщи правителствената пресслужба.


Транзитната линия през Украйна и европейският участък на газопровода "Турски поток" понастоящем са единствените два останали канала за доставка на руски газ до Централна и Западна Европа. Настоящият петгодишен договор за транзит между Русия и Украйна беше подписан през 2019 г. По силата на сделката руският енергиен гигант Газпром се съгласи да доставя 65 милиарда кубически метра (млрд. куб. м) газ за ЕС през Украйна през 2020 г. и 40 млрд. куб. м годишно между 2021 и 2024 г.

Действителните обеми на доставките обаче се разминават с договореното количество, след като през май 2022 г. Украйна затвори ключовата помпена станция в Сохрановка, която обработваше около една трета от руския газ, преминаващ през страната. Понастоящем в експлоатация остава само станцията в Суджа.


 


 


 












 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни