На възрастна жена се оказва помощ, докато преминава през разрушен мост, докато се опитва да напусне град Ирпин в Киевска област, Украйна, март

Свързани новини

06.03.2022 09:41

Украинските бежанци наближават 1,5 млн. души, докато руската атака продължава вече 11-и ден

Видян 1415 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се в неделя броят на бежанците, бягащи от Украйна, да достигне 1,5 милиона, тъй като нападението на Русия продължава вече 11-и ден, а Украйна настоява за допълнителна помощ от Запада, включително повече санкции и оръжия, съобщава Ройтерс.




Москва и Киев си размениха обвинения за проваленото в събота прекратяване на огъня, което щеше да позволи на цивилни граждани да напуснат Мариупол и Волноваха - два южни града, обсадени от руските сили. Украинците, които успяха да избягат, се прехвърлиха в съседна Полша, Румъния, Словакия и други страни.


Украинските преговарящи заявиха, че третият кръг от преговорите с Русия за прекратяване на огъня ще продължи в понеделник, въпреки че Москва не беше толкова категорична.




В телевизионно обръщение в събота вечерта президентът на Украйна Владимир Зеленский призова хората в районите, окупирани от руските войски, да се бият.




"Трябва да излезем навън и да прогоним това зло от нашите градове", каза той и обеща да възстанови нацията си.


 


Британското военно разузнаване заяви в неделя, че руските сили са се насочили към населени места в Украйна, но че силата на съпротивата забавя напредването им.




"Мащабът и силата на украинската съпротива продължават да изненадват Русия", съобщи британското военно разузнаване в актуална информация.

Русия многократно е отричала, че нанася удари по цивилни райони.


 


Руският президент Владимир Путин, който започна така наречената от него "специална военна операция" на 24 февруари, повтори, че иска неутрална Украйна, която е "демилитаризирана" и "денацифицирана", и сравни западните санкции "с обявяване на война", като добави: "Слава Богу, не се стигна дотам", предаде Ройтерс.
 
 

Украйна и западните страни осъдиха мотивите на Путин като неоснователен претекст за инвазията и наложиха мащабни санкции, целящи да изолират Москва и да осакатят икономиката ѝ.
 
 
След срещата си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на украинско-полската граница украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че очаква нови санкции и оръжия за Украйна през следващите дни.


САЩ заявиха, че ще предоставят на Украйна повече оръжия, и многократно предупредиха, че могат да увеличат санкциите, а президентът Джо Байдън поиска спешно финансиране в размер на 10 млрд. долара, за да отговори на кризата.


Вашингтон работи с Полша, докато Варшава обмисля дали да предостави изтребители на Украйна, заяви говорител на Белия дом.
 
 
Зеленский поиска помощ за осигуряване на самолети от европейските съюзници във видео разговор с американски законодатели. Той също така отново призова за повече смъртоносна помощ, забрана на руския петрол, забранена за полети зона и прекратяване на привилегиите на Visa Inc (V. N) и MasterCard Inc в Русия, съобщиха американските медии.


По-късно Visa и Mastercard заявиха, че ще преустановят дейността си с кредитни карти в Русия, което е последният от драматичната поредица от оттегляния на компании заради инвазията.


НАТО, към която Украйна иска да се присъедини, се противопоставя на призивите на Зеленский да наложи забранена за полети зона над страната му, като твърди, че това ще доведе до ескалация на конфликта извън Украйна.


В опит да посредничи израелският премиер Нафтали Бенет се срещна с Путин в Кремъл в събота, а по-късно разговаря със Зеленский
 
 
"Продължаваме диалога", написа Зеленский в Туитър след разговора.


Очаква се турският президент Тайип Ердоган да разговаря с Путин в неделя. Турция, която е член на НАТО, има обща морска граница с Украйна и Русия в Черно море.
 
 
Русия отново предупреждава ЕС и НАТО да спрат "изпомпването на най-съвременни оръжейни системи" в Киев, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова, съобщава РИА.

В неделя руски медии цитираха неидентифициран източник, според когото Украйна е близо до създаването на ядрено оръжие на базата на плутоний, макар че източникът не се позовава на доказателства.
 
 
Малко преди инвазията Путин заяви в изпълнена с недоволство реч, че Украйна използва съветско ноу-хау, за да създаде свои собствени ядрени оръжия, и че това е равносилно на подготовка за нападение срещу Русия.


Правителството на Украйна заяви, че не планира да се присъедини отново към ядрения клуб, тъй като се отказа от ядрените си оръжия през 1994 г. след разпадането на Съветския съюз.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей