Зеленский сподели в социалните мрежи снимка на окования с белезници свой съперник Виктор Медведчук с надпис: "Беше проведена специална операция от SBU. Браво! Очаквайте подробности. "

Свързани новини

13.04.2022 09:44

Украински опозиционен лидер е арестуван

Видян 1232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник украинският президент Владимир Зеленский изрази задоволството си, след като наследникът на КГБ от съветската епоха арестува най-известния опозиционен лидер в страната.




Президентът сподели в социалните мрежи снимка на окования с белезници свой съперник Виктор Медведчук с надпис: "Беше проведена специална операция от SBU. Браво! Очаквайте подробности. "


 



SBU е главната агенция за разузнаване и сигурност на Украйна, създадена през 1991 г. на мястото на КГБ.




"Смятам, че е особено цинично от негова страна да използва военен камуфлаж", казва по-късно Зеленский, като се подиграва на Медведчук, че се опитва да се представя за "воин" и "патриот", и предлага да размени задържания политик за украински военнопленници, държани от Русия.




Медведчук оглавява втората по големина партия в националния парламент - "Опозиционна платформа - За живот". Миналата година той беше поставен под домашен арест като част от репресиите на Зеленский срещу инакомислещите, които получиха мълчаливото одобрение на западните поддръжници на режима.


 


 


Медведчук, който се противопостави на Майдана в Киев през 2014 г. и смята, че завоят на страната към Запада е в ущърб на интересите на Украйна, ръководи партията си от 2018 г. Преди това, в началото на 2000-те години, той е бил началник на кабинета на бившия президент Леонид Кучма.




Някои западни коментатори го определят като "най-близкия съюзник на Владимир Путин в Украйна" Руският президент обаче определи Медвечук като "украински националист".


 


През 2019 г. опозиционната платформа "За живота" печели 13% от гласовете на парламентарните избори, което я прави най-голямата опозиционна фракция в страната. Миналата година социологическите проучвания показаха, че тя е изместила "Слуга на народа" на Зеленский като най-популярната партия в щата.



Това сякаш предизвиква репресии от страна на Зеленский, който затваря медии, свързани с Медведчук. Скоро след това политикът е арестуван по обвинения в "държавна измяна".






 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион