Свързани новини

03.07.2020 15:07

Удвоиха клиничната пътека за К19 в лв.

Видян 3211 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двойно се увеличава  цената, по която ще се лекува Covid-19, точно както 19 минути писа още миналата седмица . От 1 август цената на клиничната пътека вече ще бъде 1200 лв., заяви пред журналисти шефът на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след среща с представители на БЛС. Припомняме, че в момента  лечението на заразените с коронавируса е 600 лв.


Начева допълни, че ще се повишат цените и на други пътеки в областта на инфекциозните заболявания. Обсъжда се и повишаването на цените на всички клинични пътеки.  Увеличението ще е за сметка на оперативния резерв на НЗОК, в който към момента неразпределените средства са около 80 млн. лв. Новостите ще бъдат въведени чрез сключване на анекс към действащия Национален рамков договор (НРД).


„Механизмът за финансиране на болниците - в размер на 85%, ще бъде до края на септември”, посочи Начева. Тя обяви също, че се обмисля цената на PCR тест  да бъде включена в дадената клинична пътека, по която е приет за лечение пациентът. Според нея  средствата са разчетени така, че парите на НЗОК да стигнат. 


Напомняме, че преди седмица  за увеличението на клиничната пътека за коронавируса както и поемане на разходите на болниците за скрининг за Covid-19, заяви шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. Тогава той не се ангажира с конкретни числа, но посочи, че до решението се стигнало след разговор със здравния министър Кирил Ананиев и Начева.


"Цялата офанзива с тестването е за представяне на повишаващ се брой заразени с коронавирус, за да се аргументира усвояването на едни 6 млрд. евро”, заяви по-рано д-р Антония Първанова, бивш зам.-шеф на здравната комисия в НС и бивш евродепутат. „По 510 000 лв. на ден се харчат, за да се докара бройката на случаите с К-19, защото ако не се покаже проблем, няма да има безвъзмездни пари от ЕК”, подчерта тя.


„До края на септември ЕС  иска всяка държава да разработи план за преструктуриране и реформиране в здравния сектор”, обясни преди това  самият Ананиев. Той уточни, че ако защитим своя проект за реформа, ще получим от Европа въпросните над 6 млрд. евро безвъзмездна финансова помощ.


„Заиграва се със статистиката и се гони бройката на заразени, за да получим финансиране от СЗО, МВФ и ЕС”,  предположи на свой ред в телефонен разговор пред 19’ столичният общински съветник от БСП Николай Николов, който първоначално  беше диагностициран с Covid-19, но всъщност се оказа напълно здрав.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог