Дипломатът изрази съжаление за тежките условия в палестинския анклав, заявявайки, че "хуманитарната ситуация не може да бъде по-лоша", като същевременно отбеляза бързо нарастващия брой на смъртните случаи сред жените и децата.

Свързани новини

23.01.2024 16:45

Ударите в Газа "сеят омраза": Борел

Видян 1477 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че бомбардировките на Израел в Газа ще подклаждат омраза сред палестинците "за поколения", като призова страната да прекрати военната си кампания и да намери мирен път към решение, основано на съществуването на две държави.

В речта си преди заседанието на Съвета на ЕС по външни работи Борел заяви, че ще ангажира делегацията на Израел с "цялостен подход" към мира, включващ както прекратяване на конфликта, така и по-дългосрочни въпроси, свързани с палестинската държавност.

"Това, което искаме да направим, е да изградим решение за две държави, така че нека да поговорим за това. Начинът, по който го назовавате, е важен. Така че оттук нататък няма да говоря за мирния процес, а за процеса на решение за две държави", каза той. "Ако сме сериозни по отношение на това, трябва да проучим основните причини, които пречат на изпълнението на това решение. Със сигурност Хамас е една от тях - важна - но има и други."


Дипломатът изрази съжаление за тежките условия в палестинския анклав, заявявайки, че "хуманитарната ситуация не може да бъде по-лоша", като същевременно отбеляза бързо нарастващия брой на смъртните случаи сред жените и децата.

Запитан за настоящата опозиция на израелското правителство срещу създаването на палестинска държава - както неотдавна повтори министър-председателят Бенямин Нетаняху - Борел заяви, че са необходими по-нататъшни преговори, като също така предупреди за последиците, ако въпросът не бъде решен.

"Ако те не се съгласят [за палестинска държава], трябва да обсъдим. Ето защо сме тук. Трябва да обсъждаме, дори и да не са съгласни" - продължи той, като попита каква алтернатива имат предвид израелските официални лица.

"Да накараме всички палестинци да напуснат? Да ги избият? 25 000 души вече са в Газа, 70 % от тях са жени и деца. Със сигурност начинът, по който се опитват да унищожат Хамас, не е този, по който го правят, защото посяват омразата за поколенията", каза Борел.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей