Предупреждения от високопоставен магистрат да се оттегли от конкурс за съдия във Върховния административен съд (ВАС) и опит за саморазправа с него. Това обрисува в разговор с BIRD.BG бившия председател на Административен съд София-град (АССГ) – съдия Радостин Радков, след като беше потърсен за коментар, поради факта, че името му фигурира в “Списъка на Рашков” с магистрати, които не са декларирали имоти и сметки зад граница

Свързани новини

10.01.2024 09:23

Удариха ме с НАП и Списъка Рашков: Висш съдия пред BIRD

Видян 2957 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предупреждения от високопоставен магистрат да се оттегли от конкурс за съдия във Върховния административен съд (ВАС) и опит за саморазправа с него. Това обрисува в разговор с BIRD.BG бившия председател на Административен съд София-град (АССГ) – съдия Радостин Радков, след като беше потърсен за коментар, поради факта, че името му фигурира в “Списъка на Рашков” с магистрати, които не са декларирали имоти и сметки зад граница.


По думите му той е бил поставен в този списък без основания, вероятно злонамерено, за да се попречи на кариерното му развитие и да бъде “санкциониран”, защото не удовлетворявал желанията на овластени лица, докато е бил начело на АССГ.

Извън конкретния казус, думите на Радостин Радков свидетелстват за тежка намеса на овластени лица, вероятно представители на изпълнителната и законодателната власти във функционирането на съда и в кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС). Радков посочи “списъка с магистрати, които в нарушение на закона не са декларирали имоти и сметки зад граница” в много от случаите е средство за натиск и инструмент с който магистратите да бъдат държани в подчинение.


Той подчерта, че освен магистрите – нарушители, които са попаднали в този списък има още две категории. Първата били “наши хора”, които имат имоти и сметки в чужбина, подлежащи на деклариране, които не са декларирани, но тези магистрати удобно са били “пропуснати”, когато е бил изготвян списъка. Третата категория магистрати били лица, изпълнили задълженията си по Закона за съдебната власт (ЗСВ), но вкарани в този списък, за да бъдат репресирани поради една или друга причина.

Когато разговаряхме с Радостин Радков, подобно на други магистрати, той очакваше да бъде потърсен за коментар. Вероятно защото темата за имота му в Гърция съвсем не е нова. Бившият шеф на АССГ Радков е декларирал имот в Гърция – къща с двор в Аспровалта, още през 2015 г.

“Наши хора” липсват в “онзи списък”

Оказа се, че съдия Радков е направил собствено проучване във връзка със “списъка с магистрати, които в нарушение на закона не са декларирали имоти и сметки зад граница”, който беше наречен от негови колеги “онзи списък”.

Радостин Радков: Ако става въпрос за списъка, който ми е известен на мен, а не за нещо различно, би трябвало да е списък от 2018 г., и за който още тогава се заговори, че съществува. Аз не съм го виждал, но зная, че съществува някакъв списък. За този списък ли говорите?

Репортер на BIRD: Аз не зная от коя година е, но този или подобен списък беше коментиран от Бойко Рашков в качеството му на вътрешен министър.

Радостин Радков: Да, значи за един списък говорим. Списъкът беше изготвен, ако не се лъжа, когато главен прокурор беше Сотир Цацаров. Но може би да е било и по времето на Иван Гешев, не помня. Във връзка с вашето твърдение, че фигурирам в такъв списък ми бяха извършени поредица от проверки. Но на въпроса ви, зная за този списък и нямам имот, който е недеклариран. Аз има имот в чужбина, който е деклариран веднага – в сроковете, в които трябва да бъде деклариран. Не е някаква тайна какво имам и какво нямам, то фигурира в имуществената ми декларация. Имотът ми е малък двор с малка къща в Аспровалта – Северна Гърция. Придобит е 2014 г., средствата по сделката са преведени по банков път. Изцяло. В срока, в който съм длъжен по ЗСВ да го декларирам, тоест на следващата година, аз съм го декларирал. Доказателство за това е декларацията ми. Тя съществува на сайта на Сметната палата тогава. Отделно от това, в деня на сделката имотът е деклариран пред гръцките фискални власти. Данъците му се плащат всяка година. Отделно, това е декларирано пред НАП в България.

Декларация с Вх.№ Г1463/23.04.2015 е подадена пред Сметната палата, цената на придобиване е 277 285 лв.

За разлика от много свои колеги, Радков ясно декларира, че счита, че във връзка с този списък има множество нередности.

Радостин Радков: Много интересно е защо в списък на магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина има лица, които не отговарят на критериите – визирам себе си. Лично мен този въпрос ме вълнува от години, но за съжаление нямам ресурси да си отговоря на въпроса защо фигурирам в списък, в който не трябва да фигурирам.

BIRD: Явно говорим явно за някакво подозрение? Вие подозирате, че този списък…
Натиск върху съдии чрез “онзи списък”

Радостин Радков: Аз не зная другите имена в списъка, но понеже на мен ми бяха извършвани проверки от прокуратура и от НАП и през цялото време се твърдеше, че проверките са във връзка с този списък, който така и не съм го видял с очите си, приемаме, че такъв списък има. От там нататък аз си задавам въпроса защо фигурирам в този списък при условия, че не съм лице, което е укрило и не е декларирало свой имот, където и да е било. Не само в чужбина. Аз го свързвам с това, че когато се появи този списък и започнаха тези проверки, при мен продължиха почти 3 години, много интересно съвпаднаха с момент, в който аз бях заявил участие конкурс за Върховния административен съд. Много интересно съвпаднаха с този период и поредица от журналистически публикации, които се основаваха пак на този същия списък. Даже един ваш колега с телевизионно предаване направи 3-4 предавания за моя сметка, с подобни твърдения, без много да се постарае да изясни фактите, както вие ме питате сега.

Радков ясно декларира вътрешното си убеждение, че е бил “вкаран” в “списъка с магистрати, които в нарушение на закона не са декларирали имоти и сметки зад граница“ с цел да му бъде упражнен натиск, поради факта, че е бил административен ръководител на АССГ в рамките на два мандата.

Радостин Радков: И в това си качество и в качеството си на кандидат за съдия във ВАС, важният въпрос за мен е защо бях включен в такъв списък, който ми виси като дамоклев меч над главата? Вашето обаждане е не зная кое подред е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 11.01.2024 18:09

    Явно и магистратите са част от стадото, щом търпят заплахи и саморазправа! Кой да ги спасява тях!? Ами, няма кой друг, освен избирателите! Ама, както те ги спасяват от крадливата власт!

  • 001 Anonimen 10.01.2024 16:23

    Кво стана с прокурорско и митничарските села??? май пуйките се успаха ,от чичко паричко??

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв