Нюйоркският архитект Диана Келог проектира девическото училище Rajkumari Ratnavati, което в момента осигурява комфортна и устойчива учебна среда за 120 момичета в Джайсалмер, Индия.

Свързани новини

13.11.2022 07:11

Училище в индийската пустиня остава хладно дори в най-големите жеги

Видян 25453 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В северноиндийския пустинен град Джайсалмер, известен още като "Златния град" заради множеството си архитектурни паметници от жълт пясъчник, температурите в разгара на лятото могат да достигнат около 120 градуса по Фаренхайт (49 градуса по Целзий).


Тук сградите отдавна са проектирани така, че да се адаптират към горещината - традиция, която нюйоркският архитект Даяна Келог следва с работата си по училището за момичета Раджкумари Ратнавати.


Проектът, който има за цел да даде възможност на жените и момичетата да се образоват в регион, където нивото на грамотност на жените е най-ниското в Индия, е възложен от CITTA, американска организация с нестопанска цел, която предоставя икономическа и образователна подкрепа на жени в отдалечени и маргинализирани общности. Това е първата стъпка от архитектурен проект в три части, който ще включва също така кооперативен център за жени и изложбено пространство.


Наречено "Сграда на годината" за 2020 г. от Architectural Digest India, екологичното училище от пясъчник е открито през ноември 2021 г. и в момента 120 момичета са записани в учебната му програма, според Келог.



Естествено охлаждане

Проектирането на удобно пространство за обучение може да бъде предизвикателство в сърцето на пустинята Тар, където климатичните промени правят периодите на суша по-дълги и по-интензивни. Келог, който обикновено проектира жилищни проекти от висок клас, е мотивиран от пътуването си до Джайсалмер през 2014 г. и иска сградата да символизира надеждата и устойчивостта на пустинята, като съчетае аспекти на традиционната архитектура на Джайсалмер с модерен дизайн.


"Съществуват методи за охлаждане на помещения, които се използват от векове. Това, което направих, е да ги съчетая в работеща комбинация", казва Келог и добавя, че температурата в училището е с около 20-30 градуса по Фаренхайт по-ниска от тази на открито.


 За конструкцията тя избира да използва местен пясъчник - устойчив на климатичните условия материал, който отдавна се използва за сгради в района, включително за форта Джайсалмер - част от града, в която живее една четвърт от населението му и която е част от световното наследство на ЮНЕСКО.


"В този район тя е толкова много. Цената му е много разумна, а изключително талантливите каменоделци са просто магьосници с камъка", казва Келог. "Всъщност той не позволява на топлината да се разсейва, а през нощта запазва и хладината. "


Сред традиционните техники, които Келог включва в проекта, е облицоването на вътрешните стени с варова мазилка - порест и естествен охлаждащ материал, който помага за освобождаването на задържаната влага.

Вдъхновена от други сгради в региона, тя инсталира и стена от джали - решетка от пясъчник, която позволява на вятъра да се ускорява чрез феномена, наречен ефект на Вентури, охлаждайки дворното пространство и същевременно осигурявайки сянка от слънцето. Високите тавани и прозорците освобождават от топлината в класните стаи, а навесът със слънчеви панели осигурява сянка и енергия.

Структурата, която е под ъгъл спрямо преобладаващите ветрове, има елипсовидна форма, избрана заради способността ѝ да улавя и циркулира хладен въздух, но и заради символичните ѝ конотации на женственост, които съответстват на идеята на проекта. Келог го нарича "голяма, плътна прегръдка".


 Отгоре девическото училище Раджкумари Ратнавати прилича на яйце в пустинята, което символизира женската сила. На практическо ниво елипсата насърчава циркулацията на вятъра в сградата. Diana Kellogg Architects


 


 Подобно на много други постройки в Джайсалмер, училището използва пясъчник като основен материал. Той се добива в изобилие в региона и задържа топлината през деня. Диана Келог Архитекти


Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби