Димитър и Рангел

Свързани новини

10.10.2023 13:10

Убиецът от Цалапица духна и от Нидерланидя, след като се укриваше в Германия

Видян 1117 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Следите на обвинения за убийството на Димитър Малинов от село Цалапица Рангел Бизюрев отново се губят. Мъжът бе установен в края на септември на територията на Нидерландия, но не е задържан от тамошните власти. Данните са, че 30-годишният мъж е напуснал и Страната на лалетата и отново е в неизвестност.

Срещу Бизюрев е повдигнато задочно обвинение за жестокото убийство на 24-годишния Димитър в Цалапица.

Младият мъж се издирва с Европейска заповед за арест (ЕЗА), която обаче не се признава в останалите държави-членки на Европейския съюз. Така Бизюрев не е бил задържан от властите, въпреки че е бил установяван първо на територията на Германия, а след това и на територията на Нидерландия. Причината е в масовите откази в ЕС да изпълняват ЕЗА, които идват от България, след като Съдът на Евросъюза установи липса на ефективна съдебна защита за лицата, чието предаване иска българската прокуратура.

От Съда на Европейския съюз посочват, че при Европейската заповед за арест прокурорът може да се квалифицира като „издаващ съдебен орган“ и трябва да подлежи на съдебен контрол. В останалите държави членки на съюза ЕЗА се издава от съответния съд, а не от прокурор. У нас проблемът е на законодателно ниво, но депутатите все още не са се заели с разрешаването му.

Разследващи коментират пред „Телеграф“, че на практика Бизюрев и хора в неговата ситуация в момента са много по-защитени на територията на ЕС, отколкото извън съюза. Това означава, че ако отиде във Великобритания например, издирваният може да бъде върнат у нас въз основа на договор за правна помощ. Към момента в прокуратурата и МВР няма официални данни за арест на Бизюрев. Службите разполагат единствено с оперативна информация за местонахождението му, което до преди дни е било в Нидерландия, но вече е сменено.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни