Свързани новини

28.03.2019 16:22

Турция: Ние настояхме за закона за вероизповеданията

Видян 2194 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Анкара беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени, заяви външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу във връзка с поправките в  Закона за вероизповеданията у нас в изгода на неплащащото от години данъци за милиони мюфтийство. „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи”, аргументира се той.


 Той посочи, че „сега Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти“ и в опит да се намери решение, той отново се свързал със София. Но с кого – не уточни. Припомняме, че с поправките в Закона за вероиповедаснията у нас първоначално правителство опрости дълг от 8,2 млн. лв. на Главното мюфтийство. След силен обществен натиск и медиен резонанс обаче борчът остана на разсрочено плащане за 10 г., което пак ще го опрости, но по давност!


В словото си Чавушоглу каза, че  Турция „ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това един от приоритетите на външната политика на страната“. „Знаем и потребностите на братята ни от България, които живеят тук, например гражданството. България разрешава двойното гражданство, вие пристигате и живеете тук, но срещате и проблеми поради липсата на турско гражданство. И ние не сме безразлични към този проблем“, каза  той намеквайки, че страната му ще раздава турски паспорти на българските помаци.


Той се спря и на времето на разпада на СССР, когато „братята от Средна Азия и турският свят имаха големи очаквания от Турция“, но Анкара не е успяла да ги оправдае.  „Започнахме да обединяваме тюркския свят в политически и културен смисъл, създадохме нови структури”, посочи Чавушоглу с открит полъх на неоосманизъм. Припомняме, че сред основните спонсори на Мюфтийството у нас  с 2 млн. лв. годишно е турския Дианет, който на практика вече има министерски статут и служи за прокарване на интереси.


Според Чавушоглу, „ако Турция беше мощна, както днес, то Възродителен процес в  България нямаше да се случи".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец