Турските банки

Свързани новини

02.02.2024 17:32

Турските банки закриват руски сметки

Видян 620 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турските банки са започнали да закриват руски корпоративни сметки и да затягат правилата за физически лица след заплахите за вторични санкции от страна на САЩ, твърдят финансови консултанти и собственици на фирми.

Източниците твърдят, че ситуацията се е влошила, след като през декември президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, с който обяви, че вторични санкции могат да бъдат наложени на чуждестранни банки, заподозрени в подкрепа на Русия.

По-рано този месец в медиите се появиха съобщения, че турските финансови институции са прекъснали връзките си и са преустановили обработката на плащания с почти всички руски банки, за да избегнат риска от санкции.

Поне 2 турски банки са започнали да закриват сметките на значителен брой руски компании и банки, след като Вашингтон е заплашил да ги включи в черния си списък. Други две турски банки са започнали да издават 30-дневни известия за закриване на сметки на руски корпоративни клиенти, които са ги открили след началото на войната на Москва в Украйна.


"Това се отнася главно за предприятия, които са използвали Турция като транзитна юрисдикция за разплащания и доставки, както и за търговци на петрол и газ", твърди Искандер Миргалимов, консултант по международни разплащания за руски предприятия.

 Той уточни, че индивидуалните клиенти също се сблъскват с по-строги ограничения при откриването на сметки, включително с изискването да поддържат висок баланс.


Алексей Йегармин, който оглавява Руско-турския бизнес съвет, заяви пред вестника, че Москва и Анкара в момента водят преговори "за намиране на решение".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че руските власти са наясно със ситуацията и потвърди, че се водят преговори, като обвини "безпрецедентния, явен и агресивен натиск на САЩ върху Тюркя и турските компании".

В доклада се посочва, че турските държавни банки все още обработват плащания в национални валути за стоки като храни и лекарства. Междувременно някои собственици на фирми изтъкнаха факта, че двете страни са дългосрочни търговски партньори и че взаимният търговски оборот нараства през последните години.

Представители на САЩ неведнъж са изтъквали Турция като потенциален център за заобикаляне на санкциите, като някои западни служители изразиха загриженост във връзка с твърденията за търговия между турски фирми и санкционирани руски субекти.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион