Веднъж качили се с покатерване на немалката височина, после смелчаците събират въжетата на върха и всеки се пуска успоредно с другите. Завъртат се около пръта и постепенно отпускат въжетата, докато стигнат до земята.

Свързани новини

23.11.2022 15:14

Тричането като Танц на хвърчащите

Видян 1192 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Борис Ангелов
Мексико - София

Danza de los Voladores е името на прочутата мексиканска традиция, която грабва ума на туристите, когато я зърнат на живо из страната. На практика това си е нещо като нашето тричане, само че по морето ни го правят с по едно куче, а в латиностраната е доброволно, с хора и се смята за прекрасно. ВИЖ СНИМКИ ТУК!


     Традицията тръгва от времето на индианците. Те са измислили предизвикателството на група смелчаци – 4 или 5, които се покачват по въжета на 30-метров прът, в момента на възлови места в столицата, по курортите и навсякъде, където е възможно са опнати метални стълбове за целта. Това са снимките ни от входния площад на историческия парк в Тулум, но имаме и от централния градски парк на Мексико сити, близо до Музея на съвременното изкуство и най-тузарската улица на 16-милионния град - Реформа.


Веднъж качили се с покатерване на немалката височина, после смелчаците събират въжетата на върха и всеки се пуска успоредно с другите. Завъртат се около пръта и постепенно отпускат въжетата, докато стигнат до земята.


Атракцията е голяма, още повече, когато е съпроводена с музициране. Обикновено акробатите използват свирки и малки барабанчета, а звуците, които издават, докато се въртят и отекват в околността и събират зяпачи и обикновени туристи.
Накрая, стъпили отново на земята, без миг олюляване, тренираните катерачи, спускачи и свирачи обикалят, за да съберат дарения от зрителите на шоуто си.


Това е и един от малкото заслужени поводи за даване на пари в Мексико, където всички и за всичко непрекъснато пишат, говорят и обясняват как трябва да им се даде бакшиш. А това е доста досадно и не особено приятно за туристите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни