Свързани новини

20.12.2018 10:46

Тръмп нареди изтегляне на американските войски от Сирия

Видян 2495 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Тръмп нареди бързо оттегляне на всички американски военни сили от Сирия, съобщиха официални лица в сряда, отбелязвайки рязката промяна на позициите на САЩ в Близкия изток.


САЩ незабавно започнаха изтеглянето на неколцина служители от Сирия и бързо ще върнат на родна земя още около 2000 военнослужещи през следващите няколко седмици, слагайки край на четиригодишната военна кампания срещу Ислямската държава точно преди края на поражението й.


"Пентагонът има заповед да изтегли войските си от Сирия възможно най-бързо", каза официален представител на САЩ.


Решението преразглежда политиката на САЩ в Близкия изток, където администрацията на Тръмп работеше за победа над Ислямската държава, задържаше експанзионистичните амбиции на Иран и противодействаше на влиянието на Русия в Сирия, където Москва има жизненоважна военноморска база, пише Уолстрийт джърнъл. Планираното изтегляне също притесни кюрдските партньори на САЩ, които рискуват да загубят жизненоважна подкрепа, точно когато Турция заплашва да ги атакува.


САЩ отдавна твърдят, че ще останат в Сирия, докато Ислямската държава не бъде победена и местните сили могат да предотвратят нов възход  на екстремистки сили и да притиснат Иран да изтегли силите си от страната. Въпреки че тези цели не са изпълнени, Тръмп обяви в края на битка с ISIS.


"Ние победихме ISIS в Сирия, моята единствена причина да бъда там", написа той в Twitter.


Говорителят на президентъ Сара Сандърс посочи, че САЩ сега "преминава към следващата фаза на кампанията". Нито Белият дом, нито Пентагонът са предоставили подробности за оттеглянето.


Старши американски служител заяви, че САЩ ще продължат да натискат Иран и да се борят срещу ислямската държава.


"Ще продължим да използваме инструментите на националната власт, включително и икономическите санкции и дипломатическия натиск, като лост за натиск за оттегляне на иранските сили", заяви официалният представител. "Иран знае, че САЩ са готови да се ангажират отново на всички нива за защита на американските интереси.


Планът за оттегляне срещна доста критики в Белия дом, между републиканците и демократите в Капитолия, в Държавния департамент и в американската армия. Някои законодатели призоваха Тръмп да преразгледа решението си, сравнявайки го с това на бившия президент Обама да намали американските сили в Ирак и Афганистан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог