"Жълто кожено яке" може да не е първият ви отговор, но точно това е резултатът от сътрудничеството между датската модна марка Ganni и мексиканската компания за биоматериали Polybion

Свързани новини

22.10.2023 08:03

Това яке от изкуствена кожа е изработено от бактерии

Видян 15935 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Какво се получава, когато бактериите се хранят с промишлени плодови отпадъци? "Жълто кожено яке" може да не е първият ви отговор, но точно това е резултатът от сътрудничеството между датската модна марка Ganni и мексиканската компания за биоматериали Polybion.

Блейзърът - единствен по рода си прототип, който е замислен като доказателство на концепцията за бъдещи колекции - е изработен от бактериална целулоза и вместо да се опитва да възпроизведе характеристиките на кожата, е проектиран така, че да се усеща като напълно нов материал.

"Бяхме впечатлени от факта, че много хора харесват якето, защото материалът не прилича на кожа", казва Алексис Гомес-Ортигоза, съосновател на Polybion. "Наистина е лесно да се разпознае, че това не е кожа - но и че не е пластмаса. Има уникално усещане."

Въпреки че се произвежда по някои от методите, свързани с традиционната кожа, блейзърът има много по-малък въглероден отпечатък, без да прави компромис със здравината и дишането, казват създателите му. "Това е първото сако, изработено някога от световна марка от бактериална наноцелулоза", добавя Гомес-Ортигоза, "Така че това е доста важен етап за индустрията на биоматериалите."


Гомес-Ортигоза, който е финансист, основава Polybion през 2014 г. заедно с брат си Аксел, който е биотехнолог. Заедно с приятелката си и учен в областта на материалите Барбара Гонсалес Ролон първоначално се фокусират върху мицела - подобна на корен мрежа от гъбни нишки, и откриват пилотен завод за мицелни материали.


След това се случва нещо особено. "Преди около пет години един мой приятел влезе в кабинета ми и ми показа буркан с комбуча", спомня си Гомес-Ортигоза. "От тази напитка изолирахме първата си бактерия."



Комбуча е все по-популярна ферментирала чаена напитка, а бактериалната биомаса, използвана за производството на сака, наречена Celium, произхожда от този буркан. Оттогава насам Polybion почти изцяло се ориентира към бактериалната ферментация, тъй като я смята за обещаващ нов източник за висококачествена алтернативна кожа.


За подхранване на бактериите Polybion използва остатъци, получени от местни предприятия за производство на консервирани плодове, главно от манго. "Храним бактериите с плодови отпадъци, които са изключително много тук, в централно Мексико", казва Гомес-Ортигоза. "Превръщаме ги в храна за бактериите, като добавяме специална формула, разработена от нас, която ги превръща в среда за растеж.


"След това бактериите се размножават и създават наноцелулозната матрица като метаболитен страничен продукт, който събираме след две седмици и след това изпращаме през процедура за дъбене и довършителни работи."


Изрязани от друга материя


Ако искате да си купите бактериално яке, ще трябва да почакате още малко. "Блейзърът е единствен по рода си и за съжаление не се продава", казва Лорън Бартли, директор по устойчивост и КСО на Ganni. Ganni, която е поела ангажимент за 50% абсолютно намаляване на въглеродните емисии в дейността си до 2027 г., работи и с други нови видове тъкани, като целта е до 2025 г. 10% от основната й колекция да бъде изработена от тях. Въпреки това компанията ще продава облекла, изработени от Селиум, през 2024 г.


Дизайнът на блейзъра е същият силует, който Ganni успешно представяше в предишни колекции с използване на традиционни материали - носен от Мишел Обама във версия от органичен памук, казва Бартли. "Заложихме на жълт цвят, за да му придадем същото ярко усещане и въздействие като версиите на блейзера в ярко розово и зелено, изработени от вълна в предишни колекции", добавя тя.


Polybion планира подобни проекти и с други модни марки, но все още не разкрива имената им. "Мога да кажа само, че работим с най-голямата компания за спортни облекла в света, както и с три от най-важните луксозни модни къщи от Франция", каза Гомес-Ортигоза, като добави, че очаква да ги обяви подробно през следващата година.


Модните къщи все по-често проучват иновативни материали като начин да направят дрехите си по-устойчиви. "Текстилната индустрия търси селскостопанските и хранителните отпадъци като жизнеспособна суровина за тази нова революция на материалите в отговор на климатичната криза, като използва по-добре ресурсите на планетата, без да е необходимо да използва девствени такива", казва Кейт Голдсуърти, професор по кръгов дизайн и иновации в Университета по изкуствата в Лондон, която не участва в Polybion.


"Текстилът от целулоза със сигурност не е нещо ново, но все повече иновативни компании намират нови начини за производство на целулозни влакна от отпадъчни потоци. Polybion се съобразява с околната среда във всеки аспект на производството си, а веригата за доставки се намира в радиус от 30 мили, като местното производство се приема сериозно", каза тя и добави, че сега предизвикателството е да се увеличи производството и да се накарат потребителите също да приемат материалите.


Според Кейт Флетчър, професор в Кралската датска академия, Копенхаген, и в Университета на Осло, Норвегия, макар че алтернативни материали като Селиум са добре дошли в гамата от материи, които обещават облекло с по-ниско въздействие, те никога няма да решат основната причина за предизвикателството на устойчивостта в модата.


"Предизвикателството се крие другаде: да се справим с ежегодното нарастване на мащаба на модния сектор и да намалим свръхпроизводството, без което въздействията ще продължат да се увеличават, независимо от материала, от който изработваме дрехите", каза тя.


Източник: CNN





 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион