До 2090 г. населението на България ще намалее до 4 915 423, или под 5 млн. души, сочи прогноза на НСИ. Данните са от първия сценарий на института, който се определя като реалистичен и е съобразен с нормативните изисквания на ЕС за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки. Напомняме, че от 2019 г. населението у нас падна под 7 млн. души. Статистиката сочи, че за по-малко от 30 г. реформи България загуби 2 млн. жители без война.

Свързани новини

14.11.2023 15:03

Топим се под 5 млн. до 2090 г.: НСИ

Видян 425 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 2090 г. населението на България ще намалее до 4 915 423, или под 5 млн. души, сочи прогноза на НСИ. Данните са от първия сценарий на института, който се определя като реалистичен и е съобразен с нормативните изисквания на ЕС за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки. Напомняме, че от 2019 г. населението у нас падна под 7 млн. души. Статистиката сочи, че за по-малко от 30 г. реформи България загуби над 2 млн. жители без война.


Според друга прогноза на ООН от същата 2019 г. населението на България никога няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. В най-добрия случай, в края на века в страната ще има 5,5 млн. души. Но данните за ускорено спрямо прогнозите на Евростат намаляване на населението изглежда увеличават вероятността да се сбъдне най-лошият сценарий, което се потвърждава и от последната прогноза на НСИ. Най-мрачните сметки на ООН са, че през 2100 г. в цяла България ще има 2,18 млн. души, т.е. приблизително толкова, колкото са жителите в момента на София и Пловдив, взети заедно.


Другите 2 сценария на НСИ са разработени при хипотезите, че демографското развитие ще протича при благоприятни и съответно при неблагоприятни социално-икономически процеси в страната. В първия случай населението на България до 2090 г. ще е 5 100 943 души, а при втория - 4 790 139 души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак