Инвестиционна предвидимост нулева, алтернатива също

Свързани новини

10.07.2023 13:40

Ток за Перник – с разклонител от София?

Видян 863 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инвестиционна предвидимост нулева, алтернатива също

Близо 200 милиона евро е инвестиционната програма на Топлофикация Перник за преминаване към чисто производство, като част от плащанията по нея вече са направени. Първите 3 газови когенерации на филандската Варцила с мощност 21 МВтч , които целят заместването на въглищата в микса са факт. Още 2 газови когенерации с мощност 20 МВтч се монтират на площадката на Топлофикация Перник, които ще влязат в експлоатация следващата година.

Ако изтеклата информация за тайното предоговаряне на ПВУ се окаже вярна, Топлофикация Перник може да попадне под ножа на правителството и да бъде затворена на средата на изпълнението на инвестиционната програма.

Според информация от дружеството почти 100 милиона евро са вече платени са 5-те газови когенерации и съпътстващата инфраструктура. Останалите още около 80 милиона евро инвестиции за изграждане на инсталация за произвоство на електрическа и топлинна енергия чрез генериране и изгаряне на биогаз с мощност 7Мвтч, както и изграждане на нов топлоизточник - газова и парна турбина с мощност 30Мвтч на американската General Electric, предвидени съответно да стартират 2024 и 2025 година също са в напреднала фаза.

Подобна непредвидимост е лош сигнал за чуждите инвеститори в България. Ако Топлофикация Перник има намерение да изпълни европейската директива за декарбонизация и видимо показва усилия и огромни инвестиции в тази посока, закриването и би било  напълно нелогично. Отоплението на парно е доказано най – добрият начин за екологично, ефективно и социално поносимо отопление не само у нас, но и в цяла Европа. Освен това градът не е оразмерен да понесе отопление на електрическа енергия. Изграждането на нова електропреносна мрежа или усилването на съществуващата означава разкопаването на целия град за десетилетие. Междувременно перничани ще трябва да ползват ток с разклонител от София например.

Абсурдното посягане на топлофикационните дружества поставя в тежка ситуация домакинствата. Още повече, че предстои въвеждането в действие на още една европейска директива – тази за излизането на физическите лица на свободния пазар. В пъти по – високите сметки за електрическа енергия ще станат твърде непосилни за работещите в градовете с най – високи работни заплати, а за по – малките общини ще бъдат застрашаващи.
 
Алтернативата остава обръщане на поглед назад към отопление на твърди горива, което замърсява в пъти повече въздуха в градовете.

Без алтернатива на отоплението и без предвидимост на инвестициите за топлофикация правителството предприема ход за затваряне на централи, ако се окаже вярна новината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог