Свързани новини

18.04.2013 15:45

Точат милиони от Топлофикация чрез ненужни дела

Видян 3063 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната топлофикация е източила няколко милиона чрез адвокатски кантори и подновяване на стари дела срещу потребителите, чиято давност отдавна е изтекла. Това скандално разкритие направи изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев пред Телеграф. От няколко месеца насам то е изровило стари изпълнителни листове от периода 1998-2000 г. Това обаче са архивирани дела, по които не са проведени изпълнителни действия от държавните съдебни изпълнители. Съгласно предишния Гражданско-процесуален кодекс, те имат давност 2 години, след което делото се прекратява и на практика парите за юридически консултации, които парното харчи потъват в частни съдия-изпълнители и адвокати.


„Това е записано и в сегашния ГПК, но съдия-изпълнителите много трудно се съобразяват с него. Сега обаче Топлофикация ги вади от архивите, дава ги на частни съдебни изпълнители и те започват да притесняват хората с пълното съзнание, че с една компетентна защита, съдът ще постанови, че лицето не дължи нищо“, категоричен е Кърлев. Той допълни, че в почти 100% от подобните случаи, които постъпват във федерацията, Темида отсъжда в полза на частните лица. Само миналия петък са били възстановени съдебните разноски на 7 души, които дружеството е длъжно да плати. „Съдът трябва да отхърли изцяло претенциите на Топлофикация“, твърди Кърлев. Той разкри, че има масова практика съдебните състави 3-4 пъти да взимат едно и също решение – в полза на клиента, но на следващо заседание юристите от дружеството се възползвали от вратичка в ГПК. В него се разпорежда, че ако двете страни не могат да убедят съдията в своите доводи, той може по собствено усмотрение да определи размера на сумата.


„В тези случаи е ясно, че тези съдии са се сблъскали с висшестоящия, който е направил сурова забележка, че ако продължава така, Топлофикация ще фалира. Няма друго обяснение – да имате няколко казуса, решени по един начин, а на четвъртия да се взема друго решение“, убеден е секретарят на федерацията на потребителите. Допълнителен аргумент за порочната практика и погазването на закона е решението на Висшия касационен съд от 5-и март миналата година, с което се забранява да се присъждат суми изцяло въз основа на частни документи, предоставени само от едната страна. В случая обаче съдът не взема решения по нищо друго, тъй като Топлофикация предоставя само своите частни документи във фактурите, които не отговарят на Закона за счетоводството и на Закона за ДДС.


„Масова практика е да се нарушава законът, когато Топлофикация сваля данните за потреблението в абонатните станции, без да присъства човек от етажната собственост. В нито един от случаите Топлофикация не може да представи такъв картон. Ако съдът си изпълнява задълженията, само поради тази причина – за недоказване на количествената енергия, би трябвало да отхвърли исковете на Топлофикация“, категоричен е Павел Кърлев. През потребителската федерация досега са минали 1000 дела, 700 от които са завършили с отхвърляне на исковете основно заради погасителната давност. 


Като друг основен проблем, Кърлев изтъкна размерът на сградната инсталация и сумите, които плащат за нея клиентите. „Честно ли е хора, които не ползват парно дам плащат до 50% сградна инсталация, когато това не е възможно да стане въобще физически? През 1999 г. тя беше 10%, а сега може да стигне до 50%. Трябва да бъде най-много 15%“, категоричен е Павел Кърлев. Все по-често обаче надхвърля 50 на сто и достига дори до 75 %. Според секретаря на федерацията реално цената на сградната инсталация трябва да е 15 %.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни