Брикел сключва споразумение с газовото поделение на General Electric Vernova в началото на юни. Целта е проучване на възможностите за развитие на електроцентралата към Брикел и замяна на съществуващите блокове, работещи с въглища, с три високоефективни газови турбини, съобщи отделът за връзки с обществеността на централата. Христо Ковачки участва в дискусиите като водещ експерт по устойчива трансформация за програмата Brikel Re Power

Свързани новини

14.07.2023 12:08

ТЕЦ Брикел планира да закупи и монтира турбини от General Electric

Видян 471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Брикел сключва споразумение с газовото поделение на General Electric Vernova в началото на юни. Целта е проучване на възможностите за развитие на електроцентралата към Брикел и замяна на съществуващите блокове, работещи с въглища, с три високоефективни газови турбини, съобщи отделът за връзки с обществеността на централата. Христо Ковачки участва в дискусиите като водещ експерт по устойчива трансформация за програмата Brikel Re Power.


Планираната голяма инвестиция е насочена към постепенното заместване на въглищата с по-екологично гориво, като природния газ. Това ще гарантира по-ефективно опазване на околната среда в региона и постепенно ще бъдат достигнати параметрите, заложени в Европейския зелен пакт.

„Говорим за мащабна инвестиция за България от порядъка на десетки милиони долари, но за момента това е ориентировъчна цифра и включва само закупуването на самите газови двигатели и евентуално логистиката. Отделно ще се инвестират допълнителни средства за подготовка на терена и монтаж на самите съоръжения“, обясни Мирела Кичукова, ръководител „Връзки с обществеността“ в Брикел.

Според ръководството на Централата преговорите са навлезли в етап, в който се обсъждат детайлите по самата поръчка и през юли се очаква окончателна оферта, изготвена от General Electric. От компанията обясняват, че се надяват да реализират инвестицията чрез заем, поради огромния размер на необходимото финансиране. Те подчертават, че притежават голямото предимство да имат в екипа си опитни и технически грамотни професионалисти в производствените и ремонтните звена, които имат капацитета да извършат цялостното проектиране на съоръжението и монтажа на сложно оборудване като газови турбини. Експертите смятат, че всички етапи от проекта трябва да бъдат изпълнени в рамките на около 2 години.

За успешната реализация на мащабния инвестиционен план е необходимо да бъде завършено изграждането на газовата връзка между националната газопреносна мрежа и дружеството, която е с дължина около 30 км.

„Преминаването от въглища към природен газ и други по-екологични горива е единственият начин да запазим работните места на служителите и работниците в Брикел. Не искаме да оставим град Гълъбово без най-евтината възможност за отопление. Надяваме се скоро Брикел да се превърне в еталон и пример за успешна и устойчива енергийна трансформация. За нас е голяма привилегия и чест да си сътрудничим с General Electric, световен лидер в енергетика“, обобщи Мирела Кичукова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак