Свързани новини

01.12.2021 14:39

Тел Авив задмина Париж като най-скъп град в света

Видян 1127 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тел Авив е изненадващият победител в класацията на най-скъпите градове в света на Economist Intelligence Unit. Причината е повишаването на курса на местната валута – шекела, към долара, което пък се дължи на силната коронавирусна политика на държавата, обясняват авторите. За година градът подскочи от петото място до върха в ранглистата.
И детронира Париж.
Френската столица остава номер 2 в класацията. Изпреварва с малко Сингапур. Извън тази тройка остават градът на банките Цюрих, финансовият мегаполис Хонконг, Ню Йорк, Женева, Копенхаген, Лос Анджелис и Осака. Това са класираните от 4-то до 10-о място.
Изненадващо е отсъствието от топа на листата на Лондон. А Рим губи мястото си сред десетте лидери по скъпотия, понеже съставителите на класацията наблюдават спад на цените на храните и дрехите там. В самото чело липсва и Токио.
Друга изненада е най-подскочилият в класирането. Това е иранската столица Техеран. Той изкачва за година 50 позиции, за да заеме 29-о място. Най-евтина пък е столицата на съседна Сирия – Дамаск.
Общите изводи от ранглистата са, че в големите градове животът значително е поскъпнал за година. Очакванията са този ръст да продължи и през новата. Най-голямо увеличение бележи цената на горивата – усреднено 21%. Инфлацията се ускорява до най-високо ниво за петилетка – 3,5% от септември 2020 г. до септември 2021 г., когато се замерват данните.
Наблюдението е върху 200 стоки и услуги във всички 173 града, които обхваща изследването.


Кирил Пламенов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец