Свързани новини

06.03.2013 14:26

Теглят милиард за Българския енергиен холдинг

Видян 1918 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският енергиен холдинг смята да вземе синдикиран кредит и облигационен заем за общо 500 млн. евро или близо милиард лева. Това съобщи пред журналисти във вторник Михаил Андонов, директор на държавната компания, която миналата седмица получи от “Фитч“ кредитен рейтинг ВВ+ със стабилна перспектива, за да емитира облигации.


Чака се одобрението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е приницпал на БЕХ и становището на Министерството на финансите”, писа Медиапул. Чакаше се вчера все още министърът на икономиката, енергетиката и туризма да даде одобрение, след което „веднага стартираме двете процедури”, каза Андонов. По думите му първо може да се приключи обществената поръчка за частен или синдикиран (от няколко банки) кредит до 250 млн. евро.


Така за пореден път БЕХ вдига летвата за търсените кредити, след като миналото лято Андонов първо заяви, че ще се търси финансиране за 250-300 млн. долара – това значи два и половина пъти по-малко пари от търсените в момента. После сумата стана 250 млн. евро, а пред декември апетитът за кредити набъбна до 400 млн евро. Сега вече се говори за 500 млн. евро или милиард лева. Само дето никой не казва защо, освен че правителствата обичат в последните дни от управлението си да нареждат подобни разпореждания. Напомняме, че 116 млн. лева бяха отпуснати на Трейс от държавното летище София отново неясно за какво.


Общата сума, наредена през последните две седмици за всякакви екстравагнтности и без конкретика вече набъбва до 3 милиарда лева, които реално ги няма в хазната. Така се поставя мина за служебното и най-вече за следващото редовно правителство.


Идеята е със заема за БЕХ, който е изключително краткосрочен - ще бъде едва 3-годишен, да погаси синдикирания кредит, управляван от френската БНП-Париба, за 195 млн. евро, изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“. Не са казва обаче за какво ще отидат другите 300 милиона евро – цели 600 милиона лева, колкото струва примерно 10-процентно увеличение на пенсиите. Апропо, правителството на ГЕРБ досега няколко пъти се оплака, че е погасило парите за Белене. Както се оказва, това не е вярно.


Шефът на БЕХ разкрива, че вероятно част от 300-те милиона евро ще бъдат хвърлени за химерата Набуко – един проект, който както 19’ писа преди време, ще ни струва повече и от Южен поток, и от Белене, ако наистина решим да участваме в него като един от малкото партньори след отказите на няколко държави и крупни компании да се включат.


Андонов не можа да се ангажира с точно колко може да задлъжнее БЕХ, за да обезпечава работата на дъщерните си компании, сред които са и газовият оператор “Булгартрансгаз“, АЕЦ “Козлодуй“, която смята да удължава живота на V и VІ блок и да строи нов реактор, както и ТЕЦ “Марица Изток 2“, също с амбициозни планове за развитие, “Електроенергийният системен оператор“ (ЕСО) и Мини “Марица Изток“.


Дълговете на НЕК са за близо 500 млн. евро, като всичко това се начислява в сметките за ток на всички нас, но от думите на шефа на БЕХ стана ясно, че компанията-майка смята да поеме само този към БНП-Париба. Макар да изпитва финансови затруднения заради регулаторната рамка и да отчита 103 млн. лв. загуба за 2012 г., а допреди 4 години при много по-ниски цени и оборот бележеше поне толкова печалба (!!!).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей