Здравко Здравков

Свързани новини

14.06.2023 11:56

ЦСКА не е съгласувал ремонта на стадиона с МК и РИОСВ, няма предоставен 1 документ: Главният архитект на София

Видян 3842 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Още през 2019 г. съм издал виза за проектиране, в която съм вписал 3 задължителни условия – проектът за ремонт на стадион Българска армия да се съгласува с Министерството на културата, с РИОСВ и с проектанта на ПУП-а на Борисова градина - проф. Ат. Ковачев. Доколкото знам е изпълнено само последното условие и визата е съгласувана само с проф. Ковачев.  С останалите 2 институции не знам да има положителен развой”, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.


19 минути вече публикува визата, която той ни предостави и от която личи, че няма как в резерват, какъвто е Борисовата градина – не просто парк, да се извършат строителните дейности, които Гриша Ганчев и неговите врачански партньори и спонсори желаят. Уточняваме също, че проектът за ПУП на Ковачев е далеч от одобряване и е малко вероятно това да стане в рамките на година, а по-реалистично - години напред.


„Последно през м. май издадох нова виза за благоустрояване на пространството, разположено северозападно от съществуващата чашка на стадиона. До момента в НАГ не са внасяни проекти за стадиона, не знам и да са спазени изискванията за съгласуване с Министерство на културата и РИОСВ. Към настоящия момент съм се срещал многократно, както с представители на футболния клуб, така и със спортния министър и проектантите, които бяха ангажирани в този процес. Знам, че се работи, но не са представени документи, за да се коментира изобщо на реконструкцията на стадион Българска армия", казва още арх.Здравков пред сайта Столица. С което потвърждава всичко написано досега от 19 минути по темата.




Той разказва и за въпросния ПУП – план за устройство на територията на Борисовата градина: „Този План беше подложен на 2 обществени обсъждания и на двете се чуваха противоречиви искания и балансът беше изключително труден. За съжаление в момента сме в процедура по съгласуване с другите заинтересовани ведомства, които са отговорни за одобряването му - РИОСВ, Енергийния системен оператор, Министерство на културата и НИНКН. В свое становище НИНКН предложи Гара Пионер да получи статут на Недвижима културна ценност, а това до голяма степен променя предвижданията на ПУП-а в тази зона. Най-вероятно ще се наложи поредна преработка на този План.


Фокусът е основно върху 4-те частни имота, намиращи в обхвата на парка - Къпалнята Мария Луиза, Летния театър под Семинарията, бившия Дендрариум, намиращ се в посока югоизток от Алея Яворов, и един имот, който е до София Ленд. Целта е да може този План, да бъде отлаган във времето. Най-сериозната дискусия за Борисовата градина е защо обществото позволи през тези 30 години да се заграбват градските паркове? Не само в Борисова градина.


Хайде да продължим с останалите паркове. Отиваме в Княжеска градина - 2 имота, единият на автобусната спирка към Орлов мост, а другият е разположен към касите на стадиона. И двата са частни, на единия сега има паркинг, точно след спирката по посока НДК. Собственици са фирми, зад които стоят физически лица с определен бекграунд. След това отиваме в Южен парк II - огромен брой продадени частни имоти.


Защо е продадена Къщата на Гешов, която сега се опитваме да спасим? Докато обществото не започне да търси отговор на тези въпроси и не посочи с пръст виновника, няма как да решим казусите? В Борисовата градина проблемът не е архитектурен или градоустройствен, а е връщането на собствеността парка обратно на софиянци. Като говорим за правни абсурди, подобен е случаят и с Нотариалния акт на един временен павилион, попадащ в обхвата на пл. Света Неделя.


Там през 2016 г. се съставя Нотариален акт за част от бившето заведение Рубин. Сега имаме обжалване на този Акт от страна на Столична община и на първа инстанция в СГС печелим делото, на база на заключението на вещото лице, че площадът от 1908 г. е публична собственост, никога не е бил и няма как да бъде бъде обременен с вещни тежести. Да, обаче в друго успоредно производство този път в Адиминстративен съд София град, по повод на издаденото от мен разрешение за строеж за ремонта, съдът възприема, че този „собственик“ се явява заинтересовано лице ведно със Столичната община в останалите 33 декара от площада.


И в тази връзка беше отменено разрешението за строеж на площад Света Неделя, за което сме подали касационна жалба към ВАС. За мен е абсурдно да притежаваш част от площад, няма как да притежаваш публична общинска собственост! Покойният нотариус Румен Димитров е съставил документа за собственост, а пък за собственик се легитимира адв. Карабатаков, който претендираше, че е собственик и на проекцията на козирката към павилиона”, разказва Здравков.


 Илиян Костадинов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева